U bent niet ingelogd. inloggen

Krachtbronnen voor de bovenbouw

Digitale lessen

Krachtbronnen voor de bovenbouw bestaat uit 8 themapakketten van elk 6 digitale lessen van 1,5 à 2 uur.

Elk themapakket bestaat uit een startles, 4 themalessen en 1 slotles. De lessen zijn gemakkelijk op te delen in 3 onderdelen. De digitale lessen zijn de ruggengraat van de methode en bevatten (animatie)filmpjes, muziek, luisterverhalen, fragmenten uit populaire jeugdboeken en diverse opdrachten.

Werkervaringsboekje

Elke leerling heeft een werkervaringsboekje in kleur ter ondersteuning van de digitale lessen.

Krachtbronnen benut de digitale mogelijkheden optimaal, maar gelooft ook in de waarde van papier: blended learning. Het werkevaringsboekje is een soort logboek waarin leerlingen hun voortgang vastleggen, talige, creatieve en verrijkingsopdrachten maken en waarin ze reflecteren.

Bronnenboekje

De mooiste verhalen, gedichten en citaten uit jeugdliteratuur gebundeld.

Een deel van deze bronnen is ingesproken als luisterverhaal, maar er zijn ook extra bronnen die bij verrijkingsopdrachten horen. Deze zijn individueel of in groepjes te maken. Tip: lees zelf voor uit het bronnenboekje! Alle bronnen worden visueel ondersteund door prachtige foto's.

Kenmerken van de handleidingen

  • Lesdoelen geformuleerd in: weten, kunnen en ervaren
  • Kleurcodes geven leerdomein aan
  • Duidelijke tijdsindicatie per onderdeel
  • Antwoordsuggesties om het gesprek te voeren
  • Antwoordsuggesties voor de verrijkingsopdrachten
  • Lampjesideeën voor als je extra tijd hebt

Bekijk het lesmateriaal

Didactisch kader

Groep 6

Voor groep 6 adviseren wij de thema's 'Eigen kracht', 'Kracht van samen' en 'Kracht van de natuur'.

De thema's zijn in vergelijking met groep 7 en 8 wat makkelijker qua taalgebruik en de lengte van de opdrachten zijn aangepast op richtniveau 9 a 10 jaar. Het is mooi om met eigen kracht te beginnen en vanuit daar verder te bouwen. De betreffende thema's zijn overigens ook goed te gebruiken in groep 7 en 8. Kortom, deze drie thema's zijn breed inzetbaar.

Alle thema's

Groep 7

Voor groep 7 adviseren wij de thema's 'Kracht van moed', 'Kracht delen' en 'Kracht van liefde'.

Dit zijn drie belangrijke thema's voor de bovenbouw van de basisschool. Bij kracht van moed krijgen kinderen een stevige basis mee. Kracht van delen is een bijzonder thema dat in deze tijd heel relevant is. Het thema liefde staat in groep 7 volop in de belangstelling bij de leerlingen. De thema's zijn overigens ook goed in groep 8 te gebruiken. Met enkele aanpassingen van de leerkracht zijn deze thema's geschikt voor groep 6.

Veel gestelde vragen

Groep 8

Voor groep 8 adviseren wij de thema's 'Kracht van idealen' en 'Kracht van verandering'.

Deze twee thema's zijn speciaal gemaakt voor het laatste jaar van de basisschool. Kinderen van 11 en 12 jaar houden zich bezig met wat ze later willen worden, waar ze voor staan en wat hun idealen zijn. Daarnaast staan zij vlak voor een grote verandering van context: de middelbare school. De thema's zijn eventueel ook in groep 7 te gebruiken of in een combinatieklas van groep 7/8. Voor groep 6 raden we deze thema's niet aan vanwege de thematiek en moeilijkheidsgraad. Omdat groep 8 een druk jaar is, hebben we voor 2 thema's gekozen in plaats van 3. Er is gemakkelijk een los thema aan toe te voegen. Het is passend om Kracht van verandering als laatste thema te behandelen.

Neem contact op

Kerndoelen en leerlijnen

Als je Krachtbronnen gebruikt, voldoe je aan diverse kerndoelen PO en richtlijnen voor sociaal-emotionele ontwikkeling, levensbeschouwing & geestelijke stromingen en burgerschap.

Met Krachtbronnen voldoe je aan de kerndoelen PO 34 t/m 39 van Oriëntatie op jezelf en de wereld. Verder voldoet Krachtbronnen aan alle eisen voor een methode burgerschap zoals opgesteld door de SLO, zo bleek uit een analyse eind 2017. Verder komen de belangrijkste sociaal-emotionele thema's aan de orde die meerwaarde krijgen omdat ze aanhaken bij andere leerdomeinen. Ook worden een aantal belangrijke thema's uit geestelijk stromingen behandeld: diverse levensbeschouwingen en wereldreligies komen aan bod. We behandelen een aantal kenniscomponenten per religie, maar de meeste thema's steken we breed-levensbeschouwelijk in, waarbij we zoeken naar verbinding. Voor scholen die dieper willen ingaan op één of meerdere religies bieden de thema's van Krachtbronnen een mooi aanknopingspunt.

Lesmateriaal

Training en invoering

Niet verplicht, wel aanbevolen.

Veel scholen volgen graag de starttraining, speciaal voor leerkrachten die met Krachtbronnen gaan werken. Er wordt dieper ingegaan op de leerdomeinen, vaardigheden en het gebruik van de methode. Aan de hand van een voorbeeldles worden leerkrachten door het materiaal geleid en krijgen ze extra tips en trucs. De starttraining duurt standaard een dagdeel, maar dit kan naar wens aangepast worden.

Het is ook mogelijk trainingen te boeken over specifieke onderwerpen, zoals filosoferen met kinderen of dialoogvaardigheden. Tijdens deze trainingen oefen je vaardigheden die je goed in kunt zetten als je werkt met Krachtbronnen. Deze vaardigheden staan bij beide trainingen centraal: kritisch denken, jezelf kennen, kunnen reflecteren, samenwerken met anderen, luisteren zonder te oordelen en elkaar kennen en begrijpen.
Ook als niet met Krachtbronnen werkt, kun je deze trainingen boeken.


In de training dialoogvaardigheden leer je als leerkracht wat een dialoog is en hoe je deze voert met je klas. Welke afspraken maak je met je met je klas om te kunnen dialogiseren? Hoe leid je het gesprek goed? Hoe ga je om met meningsverschillen? Hoe betrek je kinderen actief bij het gesprek?


In de training filosoferen met kinderen leer je als leerkracht hoe je filosofeert met je klas. Wat maakt een filosofisch gesprek anders dan andere gesprekken? Wat is een goede filosofische vraag? Welke afspraken maak je hiervoor met je met je klas? Hoe ben je een goede gespreksleider? Hoe betrek je kinderen actief bij het gesprek?
Wil je meer weten over onze trainingen? Laat je gegevens achter, dan nemen we vrijblijvend contact met je op.

Ik wil meer informatie

Bedankt!

Je aanvraag is verstuurd. We nemen snel contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Training aanvragen

Vraag meer informatie aan over een training.

yes