Krachtbronnen is geschikt voor groep 3 tot en met 8 van reguliere basisscholen. Het materiaal voor groep 1 en 2 wordt later ontwikkeld. Voor het speciaal basisonderwijs zijn aangepaste thema's beschikbaar. Nu al voor groep 6 en later ook voor groep 7 en 8.
Het materiaal is geschikt voor alle soorten basisscholen in Nederland en Vlaanderen. Zowel openbare, protestant-christelijke als katholieke scholen, samenwerkingsscholen en scholen met verschillende didactische visies (Montessori, Dalton, etc.) werken met Krachtbronnen.
Krachtbronnen is een vakoverstijgend lespakket. Het beslaat zowel sociaal-emotionele ontwikkeling, levensbeschouwing (met een deel geestelijke stromingen) en burgerschap. Het sluit aan bij de kerndoelen PO 34 t/m 39, alle kerndoelen van oriëntatie op jezelf en de wereld, en voldoet aan alle richtlijnen voor burgerschap volgens de SLO. Zie ook kerndoelen en richtlijnen.
Krachtbronnen is een methode die sociaal-emotionele ontwikkeling, burgerschap en levensbeschouwing combineert. Deze leerdomeinen krijgen meerwaarde als ze samen worden gegeven. Een onderdeel hiervan is aandacht voor diverse godsdiensten en levensbeschouwingen. Krachtbronnen besteedt niet alleen aandacht aan de wereldreligies, maar ook aan natuurgodsdiensten, humanisme, en andere levensbeschouwingen. De methode is geschikt voor openbare scholen en biedt handvatten voor verdieping op bijzondere scholen.
Ja, je kunt ook in het sbo werken met Krachtbronnen. We ontwikkelden aangepaste thema's voor groep 6,7 en 8. Je vindt ze terug in het themaoverzicht.
Er was veel vraag naar een doorlopende leerlijn, dus we zijn bezig met het uitwerken van aansluitend materiaal voor de onder- en middenbouw. Krachtbronnen is al volledig beschikbaar voor bovenbouw van de basisschool en ook een groot deel van de thema's voor de middenbouw zijn te al bestellen. Als je je op onze nieuwsbrief abonneert, houden we je op de hoogte. Benieuwd wat je in de tussentijd met de lagere groepen kunt doen? Neem contact op.
Krachtbronnen is een initiatief van stichting Think2Link, een stichting die zich richt op projecten die respect, tolerantie en sociale cohesie bevorderen. De lespakketten worden gemaakt en uitgegeven door Creathlon. Creathlon is een social enterprise en richt zich op het ontwikkelen en uitgeven van onderwijsmateriaal op de terreinen: sociale ontwikkeling, burgerschap, emotionele intelligentie, levensbeschouwing, religie en filosofie. Bij de ontwikkeling van Krachtbronnen zijn diverse experts betrokken. Maak kennis met alle experts en ontwikkelaars bij Over ons.
Het digitale materiaal is de kern van de methode, waarbij gebruik wordt gemaakt van filmpjes, luisterverhalen, afbeeldingen en andere bronnen. De verwerking vindt voor een deel in de klas plaats en voor een deel in het papieren werkervaringsboekje. Zo houden leerlingen iets tastbaars over aan de lessen. Daarnaast hoort er bij ieder thema een bronnenboekje, met verhalen uit de jeugdliteratuur. Voor de leerkracht zijn er duidelijke handleidingen. Zie Zo werkt het.
Dat hangt ervan af of het midden- of bovenbouw of sbo is. Bij de middenbouw duurt een les voor groep 3 ongeveer 30 minuten. Bij groep 4 ben je er 40 minuten aan kwijt en in groep 5 is de lesduur ongeveer 50 minuten. De kern van een middenbouwthema bestaat uit 6 verhalen en een bijbehorende praatplaat. Bij de sbo-thema's ben je aan een les ongeveer 30 minuten kwijt.
Een les van Krachtbronnen voor de bovenbouw duurt in totaal ongeveer 1,5 à 2 uur. Het hangt van de leerkracht en de respons van leerlingen af hoeveel tijd je er in de praktijk mee kwijt bent/wilt zijn. Om tijd te besparen, kun je ervoor kiezen om de verrijkingsopdrachten over te slaan of als huiswerk mee te geven. Verder zijn de lessen gemakkelijk in blokjes op te delen. Sommige scholen kiezen ervoor om drie dagen een half uurtje Krachtbronnen te geven. In de handleiding staat aangegeven hoe lang een bepaald onderdeel ongeveer duurt.
Je hebt een Digibord nodig met geluid voor de luisterverhalen en filmpjes. Verder hebben de leerlingen hun werkervaringsboekje nodig. Bij de bovenbouw en het sbo gebruik je ook een bronnenboekje voor verhalen en/of verrijkingsopdrachten. Extra bronnenboekjes zijn los te koop in de shop. Bij het voorbereiden van de lessen gebruik je de digitale handleiding (die je eventueel zelf kunt printen). In principe is er geen extra materiaal nodig voor het uitvoeren van de opdrachten. Soms is er bij een les een werkblad nodig, dat in het digitale dashboard te vinden is. In enkele gevallen heb je iets extra’s nodig zoals knutselspullen of lijm. Dit staat duidelijk in de handleiding aangegeven.
Je kunt op ieder moment beginnen met de lessen van Krachtbronnen. De digitale licenties zijn het hele schooljaar geldig. Een schooljaar loopt van 1 augustus t/m 1 augustus van elk jaar. Je krijgt een melding als je licentie bijna verloopt, zodat je je opnieuw kunt aanmelden voor het nieuwe schooljaar. Licenties worden dus niet automatisch verlengd.
In ons didactisch kader is te lezen welke thema’s wij aanraden voor welke klas. Die thema’s zijn ook gebundeld in onze jaarpakketten. Met name de thema’s voor groep 6 zijn wat eenvoudiger en meer geschikt voor jonge leerlingen, de thema’s voor groep 8 zijn juist vormgegeven in de context van het laatste jaar van de basisschool.
In het Admin dashboard kunnen twee leerkrachten worden toegewezen aan een lespakket. Jij en je duo krijgen dan beiden hun eigen inlog. Verder is het mogelijk om een leerkrachttoekenning te wijzigen, bijvoorbeeld voor een invalleerkracht. Deze krijgt dan toegang terwijl de oude toewijzing vervalt.
Een jaarpakket kost € 8,95 per groep. Alleen het jaarpakket van groep 7 kost € 5,95, omdat die slechts twee thema's bevat. Voor alle prijzen, zie onze shop.
Het is alleen mogelijk om jaarpakketten per groep te bestellen. De thema's hangen vaak met elkaar samen. De context verdwijnt als je met losse thema's zou werken.
Nee, dat kan niet. Een jaarpakket bevat de thema’s die wij adviseren voor een bepaald leerjaar. De thema’s in een jaarpakket staan vast en bieden we tegen een voordelig prijs aan.
We adviseren om met de laatste versie van Google Chrome te werken. We kunnen daarmee garanderen dat alles het goed doet. Andere browsers zoals Safari, Firefox of Internet Explorer werken mogelijk niet optimaal. Klik hier om de laatste versie van Google Chrome te downloaden.
Lukt het inloggen niet? Neem dan contact met ons op, dan kijken we samen waar het probleem zit.