Krachtbronnen maakt gebruik van blended learning. Je werkt dus met een mix van papier en scherm.
De digitale lessen vormen de leidraad voor het lesverloop en de leeractiviteiten. De leerlingen werken in hun werk- ervaringsboekje, een soort logboek van de leeractiviteiten van de leerlingen.
Ons materiaal voldoet aan alle eisen voor burgerschapsmethodes, zoals opgesteld door de SLO.
Bovendien voldoe je met Krachtbronnen aan de kerndoelen PO 34 t/m 39 van Oriëntatie op jezelf en de wereld. Verder komen de belangrijkste sociaal-emotionele thema's aan de orde die meerwaarde krijgen omdat ze aanhaken bij andere leerdomeinen. Ook behandelt Krachtbronnen een paar belangrijke thema's uit geestelijke stromingen: diverse levensbeschouwingen en wereldreligies komen aan bod.
Bespaar tijd door het bundelen van burgerschap, sociaal-emotionele ontwikkeling en levensbeschouwing.
Door deze combinatie van leergebieden zien leerlingen bovendien sneller verbanden en ontwikkelen ze een brede kijk op de wereld.
Als leerkracht weet je precies met welk leergebied je bezig bent.
Krachtbronnen voor de middenbouw (groep 3, 4 en 5) bestaat per leerjaar uit 4 thema’s van elk 6 digitale lessen.
In alle groepen staan de avonturen van Bèta, een robot die de mensenwereld gaat ontdekken, centraal. Ieder thema bevat zes verhalen over Bèta's belevenissen. De verhalen worden ondersteund met een grote digitale praatplaat. De lessen zijn gekoppeld aan de verhalen en bijbehorende praatplaat. In hun eigen werkervaringsboekje verwerken leerlingen de lessen met talige, creatieve en doe-opdrachten.
Het materiaal voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8) bestaat uit 8 themapakketten van elk 6 digitale lessen van 1,5 à 2 uur..
Een thema bestaat uit een startles, 4 themalessen en 1 slotles. De lessen zijn gemakkelijk op te delen in 3 onderdelen: burgerschap, levensbeschouwing en sociaal emotionele ontwikkeling. De digitale lessen zijn de ruggengraat van de methode en bevatten (animatie)filmpjes, muziek, luisterverhalen, fragmenten uit populaire jeugdboeken en diverse opdrachten.
Ter ondersteuning van de digitale lessen hebben leerlingen een eigen werkervaringsboekje. Het is een soort logboek waarin ze hun voortgang vastleggen en reflecteren, aan de hand van talige, creatieve en verrijkingsopdrachten.
Voor het SBO heeft Krachtbronnen voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8) per leerjaar 2 themapakketten van elk 16 digitale lessen van een half uur.
De 16 lessen per thema zijn verdeeld in blokken van 4 lessen. Per les ligt het accent op sociaal emotionele ontwikkeling, levensbeschouwing óf burgerschapsvorming. Net als bij het reguliere materiaal, zijn de digitale lessen de ruggengraat van de methode. Ze bevatten (animatie)filmpjes, muziek, luisterverhalen, fragmenten uit populaire jeugdboeken en diverse opdrachten.
In hun eigen werkervaringsboekje leggen leerlingen hun voortgang vast. Ze maken talige, creatieve en verrijkingsopdrachten geschikt voor hun niveau.
Ieder thema is voorzien van een overzichtelijke handleiding, die je stap voor stap door de lessen leidt.
Niet verplicht, wel aanbevolen.
Veel scholen volgen graag de starttraining, speciaal voor leerkrachten die met Krachtbronnen gaan werken. Er wordt dieper ingegaan op de leerdomeinen, vaardigheden en het gebruik van de methode. Aan de hand van een voorbeeldles worden leerkrachten door het materiaal geleid en krijgen ze extra tips en trucs. De starttraining duurt 2 tot 2,5 uur, maar dit kan naar wens aangepast worden.
Het is ook mogelijk trainingen te boeken over specifieke onderwerpen, zoals filosoferen met kinderen of dialoogvaardigheden. Tijdens deze trainingen oefen je vaardigheden die je goed in kunt zetten als je werkt met Krachtbronnen. Deze vaardigheden staan bij beide trainingen centraal: kritisch denken, jezelf kennen, kunnen reflecteren, samenwerken met anderen, luisteren zonder te oordelen en elkaar kennen en begrijpen.
Ook als niet met Krachtbronnen werkt, kun je deze trainingen boeken.
In de training dialoogvaardigheden leer je als leerkracht wat een dialoog is en hoe je deze voert met je klas. Welke afspraken maak je met je met je klas om te kunnen dialogiseren? Hoe leid je het gesprek goed? Hoe ga je om met meningsverschillen? Hoe betrek je kinderen actief bij het gesprek?
In de training filosoferen met kinderen leer je als leerkracht hoe je filosofeert met je klas. Wat maakt een filosofisch gesprek anders dan andere gesprekken? Wat is een goede filosofische vraag? Welke afspraken maak je hiervoor met je met je klas? Hoe ben je een goede gespreksleider? Hoe betrek je kinderen actief bij het gesprek?
Wil je meer weten over onze trainingen? Laat je gegevens achter, dan nemen we vrijblijvend contact met je op.
Je aanvraag is verstuurd. We nemen snel contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Laat je mailadres achter en ontvang regelmatig interessante berichten
met achtergrondinformatie uit het vakgebied en leuke tips.