U bent niet ingelogd. inloggen

Krachtbronnen voor speciaal basisonderwijs

Digitale lessen

Het sbo-materiaal bestaat per leerjaar uit 2 thema's met 16 lessen van een half uur.

Eén themapakket bestaat uit 16 digitale lessen, verdeeld over 4 blokken. Het accent ligt op het sociaal emotionele leerdomein, het levensbeschouwelijke of op burgerschapsvorming. De digitale lessen zijn de ruggengraat van de methode en bevatten (animatie)filmpjes, muziek, luisterverhalen, fragmenten uit populaire jeugdboeken en diverse opdrachten.

Werkervaringsboekjes

Elke leerling heeft een werkervaringsboekje in kleur ter ondersteuning van de digitale lessen.

Krachtbronnen benut de digitale mogelijkheden optimaal, maar gelooft ook in de waarde van papier: blended learning. Het werkervaringsboekje is een soort logboek waarin leerlingen hun voortgang vastleggen door middel van creatieve opdrachten en waarin ze reflecteren.

Bronnen

De mooiste verhalen, gedichten en citaten uit jeugdliteratuur om te luisteren of voor te lezen.

Een deel van deze bronnen is ingesproken als luisterverhaal of gedicht, maar er zijn ook extra bronnen die bij verrijkingsopdrachten horen. Deze zijn individueel of in groepjes te maken. Tip: lees ze af en toe ook zelf voor door middel van het extra werkblad.

Kenmerken van de handleidingen

  • Lesdoelen geformuleerd in: weten, kunnen en ervaren
  • Kerndoelen en leerlijnen geformuleerd per leerdomein
  • Kleurcodes geven leerdomein aan
  • Duidelijke tijdsindicatie per onderdeel
  • Antwoordsuggesties om het gesprek te voeren
  • Antwoordsuggesties voor de verrijkingsopdrachten
  • Lampjesideeën voor als je extra tijd hebt

Bekijk het lesmateriaal

Didactisch kader

Groep 6

Voor groep 6 adviseren wij de thema's ‘Kracht van ik en wij’ en 'Kracht van ons'.

Deze thema's zijn ontwikkeld op richtniveau 9 à 10 jaar in het speciaal basisonderwijs en sluiten goed aan bij de praktijk, het leer- en denkniveau van de leerlingen, hun onderwijsbehoefte en de leef- en belevingswereld van de doelgroep. Elke week een half uur waarin de leerlingen in hun kracht gezet worden en zich kunnen ontwikkelen tot krachtige medeburgers. Het is mooi om met kracht van ik en wij te beginnen en vanuit daar verder te bouwen met kracht van ons. De betreffende thema's kunnen overigens ook goed ingezet worden in groep 7, als ze er in groep 6 nog geen kennis mee gemaakt hebben.

Alle thema's

Groep 7

De thema's voor groep 7 zijn nog niet beschikbaar, maar er wordt aan gewerkt.

In de loop van 2022 vind je hier meer informatie over de thema's voor groep 7. Ben je benieuwd hoe ver we zijn? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Kerndoelen en leerlijnen

Als je Krachtbronnen gebruikt, voldoe je aan diverse kerndoelen PO en richtlijnen voor sociaal-emotionele ontwikkeling, levensbeschouwing & geestelijke stromingen en burgerschap.

Met Krachtbronnen voldoe je aan de kerndoelen PO 34 t/m 39 van Oriëntatie op jezelf en de wereld. Verder voldoet Krachtbronnen aan alle eisen voor een methode burgerschap zoals opgesteld door de SLO, zo bleek uit een analyse eind 2017. Verder komen de belangrijkste sociaal-emotionele thema's aan de orde die meerwaarde krijgen omdat ze aanhaken bij andere leerdomeinen. Ook worden een aantal belangrijke thema's uit geestelijk stromingen behandeld: diverse levensbeschouwingen en wereldreligies komen aan bod. We behandelen een aantal kenniscomponenten per religie, maar de meeste thema's steken we breed-levensbeschouwelijk in, waarbij we zoeken naar verbinding. Voor scholen die dieper willen ingaan op één of meerdere religies bieden de thema's van Krachtbronnen een mooi aanknopingspunt.

Lesmateriaal

Training en invoering

Niet verplicht, wel aanbevolen.

Veel scholen volgen graag de starttraining, speciaal voor leerkrachten die met Krachtbronnen gaan werken. Er wordt dieper ingegaan op de leerdomeinen, vaardigheden en het gebruik van de methode. Aan de hand van een voorbeeldles worden leerkrachten door het materiaal geleid en krijgen ze extra tips en trucs. De starttraining duurt standaard een dagdeel, maar dit kan naar wens aangepast worden.

Het is ook mogelijk trainingen te boeken over specifieke onderwerpen, zoals filosoferen met kinderen of dialoogvaardigheden. Tijdens deze trainingen oefen je vaardigheden die je goed in kunt zetten als je werkt met Krachtbronnen. Deze vaardigheden staan bij beide trainingen centraal: kritisch denken, jezelf kennen, kunnen reflecteren, samenwerken met anderen, luisteren zonder te oordelen en elkaar kennen en begrijpen.
Ook als niet met Krachtbronnen werkt, kun je deze trainingen boeken.


In de training dialoogvaardigheden leer je als leerkracht wat een dialoog is en hoe je deze voert met je klas. Welke afspraken maak je met je met je klas om te kunnen dialogiseren? Hoe leid je het gesprek goed? Hoe ga je om met meningsverschillen? Hoe betrek je kinderen actief bij het gesprek?


In de training filosoferen met kinderen leer je als leerkracht hoe je filosofeert met je klas. Wat maakt een filosofisch gesprek anders dan andere gesprekken? Wat is een goede filosofische vraag? Welke afspraken maak je hiervoor met je met je klas? Hoe ben je een goede gespreksleider? Hoe betrek je kinderen actief bij het gesprek?
Wil je meer weten over onze trainingen? Laat je gegevens achter, dan nemen we vrijblijvend contact met je op.

Ik wil meer informatie

Bedankt!

Je aanvraag is verstuurd. We nemen snel contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Training aanvragen

Vraag meer informatie aan over een training.

yes