U bent niet ingelogd. inloggen

Zo leer je kinderen om duurzaam te denken

Op 9 oktober 2020 is het weer de Dag van de Duurzaamheid. Duizenden scholen doen op die dag mee aan duurzame acties. Doet jouw school ook mee?

Waarom de Dag van de Duurzaamheid?

We staan met elkaar voor grote duurzame uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan energie, klimaat, gezondheid en armoede. Door mee te doen aan de Dag van de Duurzaamheid laten we met zijn allen laten zien hoe duurzaamheid past in ons dagelijks leven. En daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen! Daarom is het belangrijk dat leerlingen op de basisschool al leren:

  • wat duurzaamheid is
  • waarom het belangrijk is
  • welke verschillende waarden en belangen er in duurzaamheidkwesties spelen en wat de gevolgen daarvan voor de leefomgeving zijn
  • om duurzame keuzes te herkennen en te reflecteren op hun eigen gedrag

 

Duurzaam zijn = burgerschap

Wist je dat duurzaamheid binnen het leerdomein burgerschap valt? Burgerschap is een formele taak van het onderwijs. Leerlingen leren nadenken over de betekenis van de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en hoe ze zich daartoe kunnen verhouden. School is hier dé oefenplaats voor. De kinderen leren omgaan met maatschappelijke vraagstukken waarin waarden en belangen nadrukkelijk een rol spelen, zoals globalisering, duurzaamheid en technologie.
Door aandacht te besteden aan de Dag van Duurzaamheid doe je dus aan burgerschapsonderwijs!

 

Wat ga jij doen met je klas?

Je kunt de Dag van de Duurzaamheid koppelen aan de Kinderboekenweek en lekker gaan lezen met de klas. Wij hebben twee inspirerende boekentips voor je. Bekijk ze hier.

Of verdiep je samen met je leerlingen in de aarde, het heelal, natuurgeweld, verantwoordelijkheid voor de natuur en duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met het Krachtbronnen-thema Kracht van de natuur. Dit lespakket is geschikt voor groep 6, 7 en 8. Je kunt Kracht van de natuur hier bestellen.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen op de Dag van de Duurzaamheid? Ga naar de site voor meer voor meer informatie.< Terug naar nieuws overzicht

Nooit meer iets missen?

Laat je mailadres achter en ontvang regelmatig interessante berichten
met achtergrondinformatie uit het vakgebied en leuke tips.

Ik wil niets missen

Krachtbronnen nieuwsbrief