U bent niet ingelogd. inloggen

Waarom vieringen in de klas zo belangrijk zijn

Gedurende het hele jaar zijn er veel feestdagen, rituelen en herdenkingsmomenten. Deze vieringen horen bij het leven, dus ook bij het leven op school. Waarom is eigenlijk het belangrijk om op school te vieren?

Vijf redenen

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom vieren belangrijk is. Dit zijn wat mij betreft de vijf belangrijkste.

  1. Structuur en veiligheid: de vieringsmomenten zijn herkenbare veilige ankerpunten in een schooljaar.
  2. Rust en ritme: herdenkingsmomenten, vieringen of een stille tocht worden niet georganiseerd vanuit activisme of haast, maar juist vanuit vertraging en (zelf)reflectie.
  3. Verbondenheid: de school is een plaats waar jonge mensen elkaar en elkaars levensbeschouwing ontmoeten. Zo ontwikkelen ze ook hun eigen houding in het leven. Een gemeenschap is belangrijk en kan hierin stimulerend werken.
  4. Het leven bevestigen en waarderen: rituelen bieden de mogelijkheid ‘dank je wel’ te zeggen tegen het leven.
  5. Groeien en rijpen: leerlingen leren de wereld en zichzelf beter kennen en worden zich bewust wie ze zijn.

Vieringen als pedagogische opdracht

Scholen hebben een maatschappelijke én samenlevingsopdracht. Door samen te vieren, ontwikkelen kinderen zich niet alleen rationeel maar komen ze ook in aanraking met voelen en zingeving. Vieringen herstellen het evenwicht tussen de taal van de ratio en de taal van het hart. Ze verleggen op een school de aandacht van overwegend kennis en vaardigheden naar een verhalencultuur waarin heel de mens en diepe levensvragen over zingeving ter sprake kunnen komen.

Bron: Schooltijd vieren van Theo Kersten.

Tips voor in de klas

Kort geleden schreef ik deze blog over Chanoeka, het joodse lichtjesfeest. Ik vertel er meer over de geschiedenis van het feest geef verschillende suggesties om hier in de klas aandacht aan te besteden.

En hoe geef je vorm aan een Kerstviering op een samenwerkingsschool, zonder afbreuk te doen aan het verhaal en de inhoud? Ook daar heb ik een paar tips voor op een rijtje gezet. Je leest ze hier.

 

Wil je ook meer aandacht besteden aan verschillende vierings- en herdenkingsmomenten en ben je op zoek naar informatie? In de loop van de tijd hebben we al heel wat leuke tips verzameld voor speciale dagen door het hele jaar! Bijvoorbeeld voor Rosj Hasjanna, Keti Koti, 4 en 5 mei, ramadan en Pasen. Neem vooral de tijd om eens rustig door het overzicht te scrollen.

 

Ineke Struijk

materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht< Terug naar nieuws overzicht

yes