Het is heerlijk om op wat voor manier dan ook geïnspireerd te raken én te blijven, zeker in tijden van crisis. 'Inspiratie' is een veelgehoord woord, maar wat betekent het eigenlijk? Wat gebeurt er als je geïnspireerd raakt? Juf Ineke vertelt je er meer over.
Inspiratie komt uit het Latijn in spirare en betekent 'inblazen'. In feite wordt er dus ‘iets’ bij je naar binnen geblazen, want inspiratie komt van buitenaf. Maar wat is het precies? En als je ideeën, bijzondere denkbeelden en/of opvattingen ‘ingeblazen’ krijgt, wie doet dit dan? Want je krijgt 'iets', dus dan is er ook iemand die iets geeft! Het mooie is: als deze ideeën jou aansporen om iets te doen, is dat weer de inspiratie die je teruggeeft aan de samenleving.
In veel levensbeschouwingen kom je inspiratiebronnen tegen. Denk maar aan verhalen over goden, profeten, heiligen en engelen. Het horen of lezen van zo'n prachtig verhaal over hun leven lang geleden, kan ervoor zorgen dat je bepaalde waarden ineens meer prioriteit wilt geven.
Bijvoorbeeld: 'de vreemdeling met open armen ontvangen'. In de huidige tijd, waarin de samenleving steeds meer polariseert, lijkt deze waarde naar de achtergrond geraakt. Een mooi verhaal kan je dan inspireren om weer meer open te staan voor anderen.
Maar ook in ons dagelijks leven zijn er mensen om ons heen waaraan we ons kunnen spiegelen. Mensen die goede dingen doen of zich uitspreken over belangrijke waarden als gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Denk maar aan bewegingen als Me Too of Black Lives Matter. Voor de kinderen in de klas zijn het vaak ouders of oudere broers en zussen waaraan ze zich spiegelen. Ze willen bijvoorbeeld heel graag net als hun zus naar de havo.
Veel voorbeeldfiguren van vroeger leren we kennen dankzij documentaires, films en natuurlijk geschiedenisboeken. Zoals Mahatma Ghandi, de politiek leider van India die een einde wilde maken aan de ruzies tussen verschillende geloofsgroepen. Hij liet zien dat je ook dingen kunt veranderen zonder oorlog en ruzie. Of Martin Luther King en Nelson Mandela, die zich hardop uitspraken tegen discriminatie en racisme. Allemaal zijn ze voor veel mensen nog steeds een inspiratiebron. Deze mensen horen de verhalen over de wereldverbeteraars, lezen waar ze voor stonden en waar ze in geloofden. Hierdoor realiseren ze zich: 'Dat vind ik óók belangrijk, hier wil ik me ook over uitspreken.' Deze inspiratie zorgt ervoor dat de verhalen worden doorverteld in de klas. En soms gaat het veel verder dan alleen het vertellen van de verhalen. Je kunt bijvoorbeeld ook een heel thema over Respect uitwerken en gastdocenten uitnodigen om les te geven over het onderwerp. Er dus zijn verschillende manieren om iets aan de samenleving terug te geven van wat jij ingeblazen kreeg. En kun jij als leerkracht weer een inspiratiebron zijn voor je leerlingen!
Door het coronavirus bevinden we ons in een vervreemdende tijd, waarin we minder bij elkaar zijn. Als je een gezin hebt, is dat misschien minder zwaar. Voor mensen die alleen zijn ligt dat anders. Omdat we in minder grote familieverbanden leven dan vroeger, is aandacht voor elkaar niet zo vanzelfsprekend meer. We zijn nu minder samen, maar we kunnen op verschillende manier laten weten dat we de ander niet vergeten. Ook het kabinet heeft iedereen opgeroepen om meer aandacht aan elkaar te geven. Zo wordt de wereld weer een beetje warmer en dat is altijd de moeite waard! Dus laat je inspireren door de mooie initiatieven die je voorbij ziet komen op televisie en die je leest op het internet en in de krant. En geef jouw inspiratie weer door aan anderen.
Bron: Duyndam, J. (2009). Inspiratie door voorbeeldfiguren. Een humanistische visie. In H. Alma & A. Smaling (Eds.), Waarvoor je leeft. Studies naar humanistische bronnen van zin (Humanistics University Press) (pp. 107-119).
Wil jij jouw leerlingen ook inspireren? Lees ze dan een mooi verhaal voor! Ik heb een paar prachtige boeken gevonden vol inspirerende verhalen. Bekijk hier mijn boekentips en laat je ook inspireren.
materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht
Laat je mailadres achter en ontvang regelmatig interessante berichten
met achtergrondinformatie uit het vakgebied en leuke tips.