U bent niet ingelogd. inloggen

Urgente vragen en trage vragen

‘Een juf begon te huilen omdat ze niet genoeg aandacht kon geven aan de kinderen in haar klas’ vertelt Jos Roemer in het interview voor het tweede nummer van Krachtbronnen Magazine. We zouden meer tijd moeten vrijmaken voor trage vragen. Vragen die tijd kosten om te beantwoorden. Waarom sta ik voor de klas? Wat zijn de waarden van mijzelf en van mijn team? Maar... wat moet je met zulke vragen als ondertussen het lerarentekort de pan uit rijst? Als de druk rondom de urgente vragen te groot is?

Niemand die ook maar iets met het onderwijs te maken heeft, kan meer om het nijpende lerarentekort heen. Het is een tamelijk urgent probleem als je regelmatig klassen naar huis moet sturen. Of als je elke dag moet dealen met een klas die eigenlijk veel te groot is. Dan wordt het inderdaad moeilijk om alle leerlingen de aandacht te geven die ze verdienen. Maar... het is niet alleen maar kommer en kwel. Er zijn ook mensen die de tijd nemen om geheel buiten de gebaande paden naar oplossingen te zoeken. Neem Jan-Willem Duim die flexleerkracht.nl oprichtte als antwoord op het lerarentekort. Meer lees je op blz. 10 en 11 van het tweede Krachtbronnen Magazine, dat deze week gratis verspreid wordt onder alle basisscholen in Nederland.

En er zijn nog wel meer urgente vragen in het onderwijs. Wat doe je bijvoorbeeld als een leerling ineens niet meer in de klas ver- schijnt omdat er, ondanks het kinderpardon, nog steeds kinderen het land uit worden gezet? Voor veel kinderen (en volwassenen!) is dit maar moeilijk te begrijpen. Ook als dit niet daadwerkelijk in jouw klas gebeurt, komen kinderen met dit onderwerp in aanra- king door bijvoorbeeld het Jeugdjournaal.

Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan over dit soort gevoe- lige thema’s. Want het raakt ieder kind. Meer weten? Lees dan het hoofdartikel dat begint op blz. 6. Je krijgt dan gelijk handvatten om de vluchtelingenproblematiek in de klas te bespreken.

Ondanks al die urgente vragen is het toch belangrijk om af en toe een adempauze te nemen. De beste ideeën ontstaan immers als je even niet wordt geleefd door de hectiek van alledag. Door af

en toe te vertragen – al is het maar even – komt er ruimte voor creativiteit en kun je de urgente vraagstukken ook beter aan.

Laat dit het tweede Krachtbronnen Magazine je hierbij helpen! Pak een kop koffie en laat je inspireren.

Anke Brokerhof, projectleider Krachtbronnen

Nieuwsgierig geworden? Je kunt het magazine ook bestellen in onze webshop, of abonnement afsluiten!< Terug naar nieuws overzicht