U bent niet ingelogd. inloggen

Uitgelicht: Kracht van delen

​Die deelsommen… dat is toch lastig rekenwerk! Zowel voor de leerkracht als voor de leerling. Dat komt omdat je hersenen ook niet geprogrammeerd zijn om te verminderen, die vinden vermeerderen gewoon fijner. Maar krijg je altijd minder als je deelt? Internationale onderzoeken door ‘geluksprofessoren’ laten zien dat delen gelukkig maakt. Dat is winst! Je hersenen maken gelukshormonen aan wanneer je deelt. Reden genoeg om al op vroege leeftijd aandacht te schenken aan het thema delen! Wat deel je en waarom? Wat deel je niet? Wat kan er eigenlijk allemaal gedeeld worden? Of zijn er zaken die je juist liever niet deelt? Dit zijn vragen die in de Kracht van delen aan bod komen.

Eerlijk delen?

Waar denk je aan bij ‘delen’? Het ligt voor de hand, maar waarschijnlijk denk je als eerste aan het delen van spullen en geld. Daarbij komen gelijk de aspecten rechtvaardigheid en eerlijk delen om de hoek kijken. Want hoe deel je eerlijk? Zo kun je nadenken over het eerlijk delen van een taart met elkaar, terwijl niet iedereen een gelijkwaardige bijdrage heeft geleverd aan het maken van die taart.

Deeleconomie

Als we het delen vanuit religies bekijken, komen we verschillende personages tegen die je aan het denken zetten over hoe je om kunt gaan met bezit. En dat past ook weer heel mooi bij de deeleconomie die tegenwoordig hip en booming is! Moeten we alles zelf in de schuur hebben staan, of kunnen we de grasmaaier ook lenen van de buurman? Of denk aan de leuke gewoonte dat er gekookt wordt voor de buurt, of de boekenkastjes die je in parken en supermarkten tegenkomt waarin mensen hun uitgelezen boeken zetten die door anderen gelezen kunnen worden. We zijn ons er soms helemaal niet van bewust wat we allemaal delen. Kennis delen is belangrijk en ook noodzakelijk in het werkende leven.

Tradities en emoties

Specifieke kennis en ervaringen deel je als mentor en mentee bij maatjesprojecten. Er zijn veel kinderen die een voorbeeldfiguur in hun leven kunnen gebruiken. Met zo’n voorbeeldfiguur kun je ervaringen delen, maar bijvoorbeeld ook emoties. Sommige emoties deel je als vanzelf, zoals de feeststemming tijdens nationale feestdagen als Koningsdag. Dit is een voorbeeld van een landelijke traditie. Tradities spelen ook een grote rol in wereldreligies. Overigens zijn niet alle emoties makkelijk te delen. Verdriet bijvoorbeeld. Het is fijn als je iemand hebt die je vertrouwt. Dat kan een familielid zijn, maar ook bijvoorbeeld een geestelijk begeleider.

Delen en privacy

In de samenleving is delen ook hot. Maar delen staat niet altijd in een positief daglicht. Het delen van persoonlijke data, informatie en foto’s neemt een enorme vlucht, soms ook met vervelende gevolgen. Wat deel je dan eigenlijk wel en niet? En met wie deel je informatie, bedoeld en onbedoeld? Hier zitten veel dilemma’s in die leiden tot hogere denkvragen! Van wie zijn de data die in omloop zijn? Wie bepaalt wat ‘waar’ of ‘nep’ is? Wie is er te vertrouwen?

Openbare ruimte

We delen dus spullen, kennis, emoties en… ruimte. Thuis deel je de ruimte met familie en de stoep deel je met de mensen uit de buurt. Als je ruimte met elkaar deelt, rijst de vraag: van wie is die ruimte? En wie zorgt ervoor? Van wie zijn de speeltuin, het bos, de lucht en de oceanen? Hierbij komen vraagstukken over verantwoordelijkheid aan de orde.

De bovengenoemde onderdelen zijn allemaal verwerkt in zes lessen over Kracht van delen, waarbij sociaal-emotionele ontwikkeling, levensbeschouwing en burgerschap in elke les een plek hebben. Kinderen leren over de verschillende aspecten van delen aan de hand van creatieve werkvormen, muziek, animatiefilmpjes, populaire jeugdboeken, luisterverhalen, groepsopdrachten en filosofische gesprekken.








Belangrijke onderwerpen, personen en bronnen in dit thema:

  • Sint Maarten en het delen in materiële zin
  • Het opzetten van een mini-deeleconomie in de klas
  • Maatjesprojecten en mentoren
  • Het delen van posts op sociale media
  • Tradities in wereldreligies
  • Het delen van emoties
  • De officiële Nederlandse feestdagen die we delen
  • Opperhoofd Seattle: Hoe kun je de lucht bezitten?
  • Verantwoordelijkheden bij het delen van de publieke ruimte

Uit: Krachtbronnen magazine nr. 1
Tekst: Ineke Struijk



< Terug naar nieuws overzicht