U bent niet ingelogd. inloggen

Geen vakantieplannen? Reizen kan ook in je hoofd!

De zomervakantie komt eraan en veel kinderen hebben vakantieplannen. Ze gaan op reis naar een ander land of naar een leuke plek in Nederland. Maar is reizen eigenlijk altijd leuk? Juf Ineke vindt van niet. Ze vindt dat je een hoop moet regelen en vaak duurt het even voor ze het echte ‘vakantiegevoel’ ervaart. Waarom gaan mensen eigenlijk op vakantie en wat kun je doen als je niet op vakantie kunt of wilt?


Filosoferen over reizen

Immanuel Kant en Diogenes van Sinop, belangrijke filosofen van lang geleden, dachten beide na over hoe je jezelf het beste kunt ontwikkelen. Zo vond Kant dat dat prima kan door thuis te blijven en vooral veel boeken te lezen. Op die manier leer je over andere landen en culturen, zonder dat je de deur uit hoeft. Maar Diogenes vond juist dat je op pad moet om een echte wereldburger te worden. Zo ontdek je op welke plek jij je het meest thuisvoelt.

Beide filosofen vonden dat je gelukkig kunt zijn met niets. Als je op reis gaat, kun je je zonder veel spullen mee te nemen heel gelukkig voelen, vond Diogenes. Volgens Kant heb je alleen boeken nodig om gelukkig te zijn, daar hoef je niet voor te reizen. Ik ben benieuwd welke filosofie het beste bij jou past: die van Kant of die van Diogenes?

Ben je bang voor verveling tijdens je vakantie, omdat je niet alle spullen van thuis bij je hebt? Niets om je druk om te maken. Volgens Awee Prins, filosoof van deze tijd, is verveling namelijk een luxe. Zijn idee: iemand zonder eten of dak boven zijn hoofd, heeft helemaal geen tijd om zich te vervelen! Dan ben je immers alleen maar bezig met overleven. Dus geniet er vooral van als je je een keer verveelt en wees blij dat je die mogelijkheid hebt!

Het nut van vakanties

Waarom gaan mensen eigenlijk op vakantie? Even niets 'moeten' en een keer goed uitrusten zijn veel gehoorde argumenten. Ook het tussenjaar waar jongeren nog weleens voor kiezen, is vaak bedoeld om in alle rust na te denken over wat ze precies willen met hun leven en opleiding. Bovendien draagt reizen bij aan je persoonsvorming. Vakantie kan dus best nuttig zijn!

Reizen in je hoofd

Maar wat als je niet graag op vakantie gaat, of als je heb er geen geld voor (over) hebt? Dan kun je ook reizen in je hoofd! Ik geef je wat voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan alle mooie verhalen die zijn geschreven over reizen. En in de bibliotheek zijn zoveel informatieve boeken te vinden over andere landen en culturen.

Verder kun je natuurlijk fantaseren over reizen. Bijvoorbeeld door je af te vragen hoe het leven eruit ziet in andere landen, door te dromen van een land in de toekomst of door na te denken over hoe de aarde er over 250 jaar misschien uit ziet. Ook leuk: hoe bijzonder zou het zijn om op Mars te kunnen wonen? Waan jezelf liggend in een hangmat in de zon tussen de palmbomen. Of misschien kijk je liever naar de mensen in het park van een grote stad? Maar je kunt ook gewoon lekker wegdromen op je eigen (lig)stoel op een balkon… Kortom: je hoeft niet ver weg te gaan om te kunnen reizen! 

Tip voor in de klas

Elk jaar op 7 juli is het de Dag van het Sprookje, een initiatief van De Efteling. Het attractiepark ziet zichzelf als 'hoeder van het sprookje' en met deze jaarlijkse dag vragen ze aandacht voor het (voor)lezen van sprookjes. Sprookjes zijn volksverhalen, die vroeger mondeling werden doorverteld.

Ik vind sprookjes zo leuk! Wist je dat ze stiekem vaak een belangrijke boodschap hebben? Maar bovenal zorgen sprookjes dat de fantasie van kinderen geprikkeld wordt. En fantasie is onmisbaar om te kunnen reizen in je hoofd. En laat er in sprookjes nou ook veel gereisd worden. Denk maar aan Gulliver’s reizen of Alice in Wonderland. Bovendien komen sprookjes in verschillende culturen voor. Bijvoorbeeld in het Midden-Oosten, waar verhalen als 1001 nacht en Aladdin zich afspelen.

Dus wil jij jouw leerlingen laten reizen in hun hoofd? Lees ze dan een inspirerend sprookje voor! Dat kan op de Dag van het Sprookje, maar natuurlijk ook op iedere andere dag van het jaar. Ik heb hier nog een paar leuke boekentips voor je, die perfect aansluiten bij het thema reizen.

Wil je het reizen in je hoofd nóg meer stimuleren bij de kinderen? Voer er dan een mooi filosofisch gesprek over of geef ze bijvoorbeeld een leuke tekenopdracht. Bekijk hier mijn tips.

 

Ik wens jou en je leerlingen een heerlijke zomer en een mooie reis toe!

 

 

Ineke Struijk

materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht

 

 < Terug naar nieuws overzicht

yes