U bent niet ingelogd. inloggen

Hoe gaan we vriendelijk met elkaar om? Tips voor in de klas.

Op 13 november is het Wereldvriendelijkheidsdag! Eigenlijk moeten we natuurlijk iedere dag vriendelijk tegen elkaar zijn... Hoe kun je hier aandacht aan besteden in de klas? We geven je twee leuke tips.

Tip 1: Complimentenkaartjes uitdelen

Laat de kinderen complimentenkaartjes aan elkaar uitdelen. Je kunt ze vooraf zelf maken, maar ook samen met de kinderen. Verzamel zoveel mogelijk verschillende kaartjes met complimentjes er op. Bijvoorbeeld: Jij helpt goed mee in de klas, Jij bent aardig voor je klasgenoten, Jij kan goed luisteren, Jij bent grappig, enzovoort.

Verzamel alle kaartjes op maandag en laat de kinderen gedurende de week de kaartjes aan elkaar geven. Bespreek aan het eind van de week welke complimenten er zijn uitgedeeld en wat de kinderen hier van vinden. Dat kan best verrassend zijn!


Tip 2: 'Happertjes' maken

Heb je minder tijd? Dan is een opdracht met de ouderwetse 'happertjes' een leuk alternatief. De leerlingen maken hun eigen happertjes en schrijven daar acht verschillende complimentjes op. Bijvoorbeeld: 'Wat zit je haar leuk vandaag' of 'Je bent een gezellige klasgenoot'.

Laat de kinderen vervolgens in tweetallen met de happertjes werken: de ene leerling zegt 'drie', de andere leerling leest het complimentje op wat er uit komt. Zo hoor je misschien een complimentje wat je niet verwacht.

Mocht je nou niet (meer) weten hoe je een 'happertje' vouwt, bekijk dan deze korte instructie.< Terug naar nieuws overzicht