U bent niet ingelogd. inloggen

Nieuws

Krachtbronnen voor de kleuters

Begin dit jaar zijn we gestart met de pilot Krachtbronnen voor de onderbouw. Ruim vijftig leerkrachten werken in groep 1 en 2 met het eerste thema.

Lees meer

Kracht van Lampje in de klas

Juf Joyce, leerkracht in groep 8, neemt je mee tijdens een van de lessen uit het lespakket Kracht van Lampje.

Lees meer

Waarom vieringen in de klas zo belangrijk zijn

Gedurende het hele jaar zijn er veel feestdagen, rituelen en herdenkingsmomenten. Deze vieringen horen bij het leven, dus ook bij het leven op school. Waarom is eigenlijk het belangrijk om op school te vieren?

Lees meer

Begin samen aan het nieuwe schooljaar!

De scholen zijn weer begonnen! En iedereen is een zomer vol gebeurtenissen rijker. Ben je dit jaar thuis of in Nederland gebleven, of ben je naar het buitenland geweest? Misschien had je eindelijk tijd en rust om die ene mooie film te kijken, of je boek uit te lezen. Hoe dan ook: jij én je leerlingen hebben vast genoeg leuke dingen meegemaakt. En nu is het tijd om samen aan het werk te gaan. Dat komt vast goed na zo’n lange vakantie!

Lees meer

Geen vakantieplannen? Reizen kan ook in je hoofd!

De zomervakantie komt eraan en veel kinderen hebben vakantieplannen. Ze gaan op reis naar een ander land of naar een leuke plek in Nederland. Maar is reizen eigenlijk altijd leuk? Juf Ineke vindt van niet. Ze vindt dat je een hoop moet regelen en vaak duurt het even voor ze het echte ‘vakantiegevoel’ ervaart. Waarom gaan mensen eigenlijk op vakantie en wat kun je doen als je niet op vakantie kunt of wilt?

Lees meer

Burgerschap in de praktijk? Zo doe je dat!

In haar vorige blog schreef juf Ineke over de organisatorische kant van de borging van burgerschapsvorming in het primair onderwijs en hoe een burgerschapscoördinator daarbij kan helpen. Dit keer deelt ze een 'good practice' met je.

Lees meer

Burgerschap in het basisonderwijs: wie is de expert?

Burgerschap in het onderwijs: het is en blijft een hot item. Volgens de nieuwe aankomende wet moeten scholen zich richten op de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en de mensenrechten. Maar wat is de rol van het onderwijs nou precies als het om burgerschap gaat? En hoe geef je les over de verschillende culturen en levensbeschouwingen? In de praktijk blijkt dat veel leerkrachten het lastig vinden om hier handen en voeten aan te geven.

Lees meer

Muziek in de klas: train je hersenen!

Muziek: juf Ineke wordt er altijd blij van. Het geeft haar nieuwe energie en dan moet ze dus meebewegen. Ze merkt dat het ook zo werkt bij de leerlingen in haar klas. Bij het horen van de eerste klanken gaan de kinderen achter hun stoelen staan, zodat ze lekker mee kunnen dansen. Als er ook nog muziekinstrumenten bij komen kijken, gaan ze helemaal los. En wat blijkt? Dat is hartstikke goed voor je hersenen! Ineke legt uit waarom het zo belangrijk is dat kinderen regelmatig in aanraking komen met muziek.

Lees meer

Waarom zijn rituelen zo belangrijk?

Mensen en rituelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rituelen geven betekenis aan speciale momenten in het leven. Ook kinderen hechten waarden aan rituelen. Maar wat zijn het nu eigenlijk precies, waarom zijn ze belangrijk en kun je ook nieuwe rituelen bedenken? Juf Ineke legt het uit!

Lees meer

Complimenten geven: feedback kan je maken of breken

Leerlingen zijn van nature nieuwsgierig. Ze onderzoeken van alles, bedenken oplossingen, vallen en staan weer op. Wat kun je als leerkracht doen om dit te blijven stimuleren? Hoe zorg je ervoor dat de leerlingen vanuit zelfvertrouwen en met plezier blijven groeien? De juiste complimenten en feedback kunnen daar enorm bij helpen!

Lees meer

Maak praten over de dood in de klas doodnormaal

Eind oktober overleed Berend (4 jr), de zoon van Melissa's vriendin Nynke en haar man Robert, broertje van Hadassah (6 jr). Ondanks dat zij Berends' zijn ziekteproces nauwlettend had gevolgd, kwam zijn dood als een schok. Rauw en hartverscheurend. Wat een verdriet en wat een enorme leegte laat hij achter. In de nieuwste special van Het Klokhuis zag ze hoe je je kinderen meeneemt in het proces van afscheid en rouw.

Lees meer

Afstandsonderwijs en de kracht van spiritualiteit

In een lockdown, mét avondklok, lijkt in verbinding blijven met elkaar onmogelijk. Ook in het onderwijs leeft deze zorg. Op 5 februari a.s. wordt hier extra aandacht aan besteed tijdens de online Dag van de Kinderspiritualiteit. Deze dag in het teken van spiritualiteit kan een grote inspiratiebron zijn voor leerkrachten die proberen met hun leerlingen in verbinding te blijven. En die alles op alles willen zetten het welbevinden van hun leerlingen niet uit het oog te verliezen. Wat te doen met een scherm ertussen?

Lees meer

Bijdragen aan kansengelijkheid in het onderwijs? Verander je mindset!

In het maatschappelijk debat is het het gesprek van de dag: door de coronacrisis ligt kansenongelijkheid in de Nederlandse samenleving onder een vergrootglas. Eén van de oorzaken van kansenongelijkheid is een te laag schooladvies. Vaak wordt dit namelijk mede gebaseerd op bijvoorbeeld de taalachterstand en het opleidings- en inkomensniveau van ouders. Daardoor stroomt de leerling niet op het juiste niveau uit, met alle gevolgen van dien. Onderpresteren, onzekerheid, frustratie of juist extreme gedrevenheid kunnen bij de leerling ontstaan. Hoe kun je dit voorkomen? Juf Ineke weet het wel: zorg voor een goede mindset!

Lees meer

Volg onze (online) training Gelijke kansen

Bij Creathlon (de makers van Krachtbronnen) zijn we gericht op de ontwikkeling van mensen. Want de samenleving is voortdurend in beweging. En dus moet je zelf dus ook in beweging blijven. Daarom bieden we een training Gelijke Kansen aan voor basisscholen die met kansen(on)gelijkheid aan de slag willen. In vier bijeenkomsten nemen wij je mee in hoe je een veilig sociaal pedagogisch klimaat creëert.

Lees meer

Voorbeeldfiguren: Zo raken kinderen geïnspireerd

Het is heerlijk om op wat voor manier dan ook geïnspireerd te raken én te blijven, zeker in tijden van crisis. 'Inspiratie' is een veelgehoord woord, maar wat betekent het eigenlijk? Wat gebeurt er als je geïnspireerd raakt? Juf Ineke vertelt je er meer over.

Lees meer

Pedagogisch tact: wat is het en hoe werkt het?

Hoe goed ken jij je leerlingen? Weet je wat hen beweegt en motiveert en waarom ze wel of niet lekker meewerken in de groep? Wat voor relatie heb jij met de kinderen die elke dag voor je zitten? Dat is pedagogisch tact: 'Het goede doen, op het juiste moment. Ook in de ogen van de leerling’. Juf Ineke legt uit hoe het werkt.

Lees meer

Zo leer je kinderen om duurzaam te denken

Op 9 oktober 2020 is het weer de Dag van de Duurzaamheid. Duizenden scholen doen op die dag mee aan duurzame acties. Doet jouw school ook mee?

Lees meer

Hoe lezen helpt bij de ontwikkeling van empathie

Van 30 september tot en met 11 oktober is het weer Kinderboekenweek! Dat voorlezen en zelf lezen belangrijk is voor kinderen, wist je vast al. Door regelmatig (voor) te lezen, vergroten kinderen hun woordenschat en ontwikkelen ze hun taalvaardigheid. Maar wist je dat het ook bijdraagt aan de ontwikkeling van empathie? Juf Ineke legt uit hoe het zit en vertelt welke rol boeken in haar eigen jeugd speelden.

Lees meer

Coronaspecial videoles: Kracht van samen!

Krachtbronnen heeft een speciale les gemaakt om thuis te doen tijdens de coronacrisis! Juf Ineke neemt kinderen mee in een interactieve les over 'samen'. Op een laagdrempelige manier zorgen we ervoor dat kinderen meer leren dan alleen taal en rekenen.

Lees meer

Coronacrisis: Krachtbronnen is er gewoon voor jou!

Scholen zetten alle zeilen bij om op afstand onderwijs aan te kunnen bieden. En mensen die thuis kunnen werken, doen dat. Ook bij Krachtbronnen werken we zoveel mogelijk vanuit huis. Gelukkig blijven we voor iedereen goed bereikbaar. Neem vooral contact met ons op als je denkt dat we je kunnen helpen!

Lees meer

Groepsbinding en een veilig klimaat in het basisonderwijs

Een goed begin is het halve werk. Als leerkracht is het bouwen aan een veilig klimaat in de klas één van de belangrijkste dingen die je kunt doen. In een prettige sfeer leren kinderen meer. Nu, aan het begin van een nieuw schooljaar, is het waardevol om eens stil te staan bij groepsbinding en een veilig klimaat in de klas. Waarom is groepsbinding zo belangrijk en hoe bevorder je als leerkracht het klimaat in de klas?

Lees meer

Uitgelicht: Eigen kracht

Eigen kracht is eigenlijk een basisthema. Want begint niet alles met eigen kracht? Een kind zoekt voortdurend de grenzen op van zijn of haar mogelijkheden. Wat kun je zelf? Wat moet je nog leren? Kinderen worden al op jonge leeftijd geconfronteerd met allerlei keuzes. Dan is het best handig om te weten welke kwaliteiten je bezit. Maar dit thema van de lesmethode Krachtbronnen gaat een paar stappen verder: wat moeten mensen zelf kunnen? En hoe vind je je kracht weer terug als je het allemaal even niet meer ziet zitten? Al deze aspecten van Eigen kracht, komen aan bod in dit thema.

Lees meer

Urgente vragen en trage vragen

‘Een juf begon te huilen omdat ze niet genoeg aandacht kon geven aan de kinderen in haar klas’ vertelt Jos Roemer in het interview voor het tweede nummer van Krachtbronnen Magazine. We zouden meer tijd moeten vrijmaken voor trage vragen. Vragen die tijd kosten om te beantwoorden. Waarom sta ik voor de klas? Wat zijn de waarden van mijzelf en van mijn team? Maar... wat moet je met zulke vragen als ondertussen het lerarentekort de pan uit rijst? Als de druk rondom de urgente vragen te groot is?

Lees meer

De toekomst begint nu - Waar leiden we toe op?

Onze samenleving verandert in een razend tempo. Het onderwijs kan daarin niet achterblijven. Dus zijn we met z’n allen op zoek. Op zoek naar een antwoord op vragen als: Waar leiden wij onze kinderen toe op? Wat hebben zij nodig in de toekomst? En hoe kan ons onderwijs daar nu op inspelen?

Lees meer

Uitgelicht: Kracht van delen

​Die deelsommen… dat is toch lastig rekenwerk! Zowel voor de leerkracht als voor de leerling. Dat komt omdat je hersenen ook niet geprogrammeerd zijn om te verminderen, die vinden vermeerderen gewoon fijner. Maar krijg je altijd minder als je deelt? Internationale onderzoeken door ‘geluksprofessoren’ laten zien dat delen gelukkig maakt. Dat is winst! Je hersenen maken gelukshormonen aan wanneer je deelt. Reden genoeg om al op vroege leeftijd aandacht te schenken aan het thema delen! Wat deel je en waarom? Wat deel je niet? Wat kan er eigenlijk allemaal gedeeld worden? Of zijn er zaken die je juist liever niet deelt? Dit zijn vragen die in de Kracht van delen aan bod komen.

Lees meer

Filosoferen in de klas: welkom in de leefwereld van kinderen

‘Door met je leerlingen te filosoferen, breng je burgerschapsvorming in de praktijk,’ zegt Alexandra Bronsveld, trainer in het filosoferen met kinderen. ‘Je kunt zo het omgaan met verschillen oefenen en de leerlingen leren kritisch te denken.’ Maar hoe doe je dat dan: filosoferen in de klas? Alexandra legt het uit en geeft handige tips.

Lees meer

Hoe gaan we vriendelijk met elkaar om? Tips voor in de klas.

Op 13 november is het Wereldvriendelijkheidsdag! Eigenlijk moeten we natuurlijk iedere dag vriendelijk tegen elkaar zijn... Hoe kun je hier aandacht aan besteden in de klas? We geven je twee leuke tips.

Lees meer

Lezen en burgerschap: waarom lezen zo belangrijk is

De kinderboekenweek 2018 is in volle gang. De aandacht voor lezen is weer in beeld en hopelijk worden kinderen gestimuleerd om lekker in een boek weg te kruipen. Maar is dat genoeg?

Lees meer

Krachtbronnennieuws: lees onze laatste nieuwsbrief!

We hebben weer een nieuwsbrief verstuurd! We vertellen je onder andere meer over het aankomende Krachtbronnen magazine, dat we volgende maand gaan verspreiden onder alle basisscholen in Nederland.

Lees meer

Alles is nieuw

Het valt natuurlijk wel op: we hebben een nieuwe website! Maar dat niet alleen, ook de shop en de digibordomgeving hebben een flinke make-over gehad. Wij zijn er natuurlijk enorm blij mee, maar wat zijn de voordelen voor jou? We zetten ze voor je op een rij.

Lees meer