U bent niet ingelogd. inloggen

Pasen en Pesach: rituelen bij een nieuw begin

Het is bijna Pasen! Voorafgaand aan Pasen is het vastentijd. Vroeger was deze periode van veertig dagen, waarin sober werd geleefd, bedoeld om te bezinnen en om hulp en steun te vragen aan God. Ook in deze tijd is het nog steeds een waardevol ritueel.

Vasten heeft te maken met het loslaten van dingen, je ontzegt je iets waarvan je teveel hebt in je leven. Het is de voorbereiding op een feest, waarbij je na een periode van iets laten - zoals vlees eten, alcohol drinken of snoepen - volop feest kunt vieren en kunt genieten van het leven! In veel verschillende levensbeschouwingen kom je het ritueel van vasten tegen. En eigenlijk is het doel altijd hetzelfde: door te vasten, creëer je bewustwording. Het doet je bijvoorbeeld stilstaan bij de wereld waarin in je leeft, of het laat je herinneringen uit het verleden ophalen.

Nieuw begin

Pasen is een van de belangrijkste feestdagen in het christendom. Volgens het bijbelse verhaal werd Jezus gedood door de keizer, omdat die bang was dat Jezus hem van de troon zou stoten. Met Pasen stond Jezus op uit de dood en overwon daarmee de dood. In het Paasverhaal staat dood voor het kwaad en Jezus voor het goede. Het goede wint dus! In dezelfde tijd herdenken joodse mensen tijdens Pesach de slavernij en de uittocht uit Egypte. Bij beide feesten draait het om het overwinnen van het kwaad en een nieuw begin voor iedereen.

Ook in de samenleving van nu wordt op verschillende momenten een nieuw begin gevierd, denk maar aan oud & nieuw. Een mooi voorbeeld van een ritueel waarbij je een nieuwe kans krijgt. Het nieuwe jaar geeft je de mogelijkheid om het vanaf dat moment anders te doen. Kies er bewust voor om beter om te gaan met bijvoorbeeld de natuur, je medemens of je eigen lichaam. Ook in veel andere levensbeschouwingen komt het aspect 'een nieuw begin' terug. Zo heb je het hindoeïstische Holi feest, vieren Boedhisten het Wesak feest en natuurlijk is er het Chinese Nieuwjaar.

 

Tip voor in de klas: laat je leerlingen groeien!

Denk je aan de lente, dan denk je vast aan nieuwe planten en bloemen! Als de lente is begonnen, kopen veel mensen nieuwe plantjes voor in huis of in de tuin. Vaak zit er een kaartje bij waarop precies wordt aangegeven hoe je het plantje moet verzorgen, zodat het goed groeit. Wat hebben jouw leerlingen nodig om te groeien? Laat ze hun eigen etiketje schrijven.

  • Laat alle kinderen hun eigen zaadje zaaien, geef ze een klein plantje of laat ze er eentje meebrengen naar school. Dit plantje of zaadje staat symbool voor hun eigen nieuwe begin en hun persoonlijke groei.
  • Hoe moeten jouw leerlingen verzorgd worden om te kunnen groeien? Dat schrijven ze op hun eigen etiketje.  
  • Iedereen maakt een mooi en persoonlijk lente-groei-etiketje, gericht op hun persoonlijke groei. Wat willen ze verbeteren, waarin willen ze groeien en welke 'verzorging' hebben ze daarvoor nodig?
  • Bespreek om een aantal weken de groei: wat gaat er al goed en wat kan er misschien beter?
  • Bedenk vooraf hoe je deze meetmomenten vorm wilt geven. Ga je voor een-op-een gesprekjes, of kies je steeds een groepje kinderen uit die reflecteren op hun persoonlijke groei? Hierbij is een veilig pedagogisch klimaat is hierin erg belangrijk.
 
Ben je op zoek naar een origineel verhaal, passend bij Pasen en de gekke tijd waarin we leven, om voor te lezen in de klas? In samenwerking met Erik Renkema delen we graag een hoopvol Paasverhaal met je.
Erik schreef een prachtig verhaal dat gaat over dikke muren, zwarte rook, vriendschappen die doodbloeden... Maar ook over hoop: over volhouden, witte rook, bloemen, hernieuwde vriendschappen en een nieuw begin. Je kunt het hier downloaden.
 

Mensen en rituelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rituelen geven betekenis aan speciale momenten in het leven. Ook kinderen hechten waarden aan rituelen. Maar wat zijn het nu eigenlijk precies, waarom zijn ze belangrijk en kun je ook nieuwe rituelen bedenken? Juf Ineke legt het in dit artikel uit!