U bent niet ingelogd. inloggen

Lees- en filmtips: kracht van samen

De scholen zijn weer begonnen! Het is goed voor kinderen om zich te realiseren dat je samen vaak meer bereikt dan in je eentje. Juf Ineke verzamelde haar favoriete boeken voor kinderen over het belang van samenwerken. Inclusief een leuke filmtip voor in de klas.

 

Samen gaan bouwen - Oliver Jeffers

Met speciale materialen maken een vader en zijn dochter herinneringen om te koesteren en een huis om zich in thuis te voelen. Ze houden elkaar met liefde warm.

Een verhaal over het samen aan de toekomst bouwen en over elkaar helpen. Het gaat over de liefde van ouders, maar ook over alle kansen die het leven biedt. En alles wat je nodig hebt om samen te bouwen aan een toekomst. Een prentenboek voor jong en oud!

Leuke vragen voor in de klas: Hoe bouw jij thuis aan je toekomst? En op welke manier zou je in de klas samen willen/kunnen bouwen aan de toekomst?De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackesy

Dit is een prachtig verhaal over vriendschap, liefde en jezelf zijn. Het is een moderne fabel voor alle leeftijden, die gaat over een bijzondere vriendschap tussen een jongen en de dieren. De universele lessen die zij samen leren, zijn echte levenswijsheden. Het verhaal laat zien hoe de jongen en de dieren samen groeien, van elkaar leren en samen tot nieuwe inzichten koen.

Tip voor in de klas: uit dit boek kun je heel goed elke dag één stukje voorlezen, om vervolgens met de leerlingen over door te praten.

.

De Club van Lelijke Kinderen

Paul wordt opgesloten door president Isimo, omdat hij flaporen heeft. Samen met Sara, Kai en De Club van Lelijke Kinderen komt hij in opstand tegen de president.

Het gaat in de film ook over discriminatie, uitsluiting en daarmee is het een prachtig burgerschapsthema. Je kunt de film bijvoorbeeld koppelen aan alle demonstraties die er in veel landen plaatsvinden.

Steeds meer mensen laten merken aan hun regering én aan de wereld dat ze het niet eens zijn met de leiders! Als je er in je eentje gaat staan, is er hoogstwaarschijnlijk niemand die naar je luistert. Een prachtig voorbeeld van de kracht van samen.

Je kunt de film nu gratis terugkijken op Zapp.nl en hij staat op Netflix.

 

Kracht van samen is ontwikkeld voor groep 6, 7 en 8. Het is een thema over alles wat je niet alleen kunt. Het gaat bijvoorbeeld over communicatie, samenleven en regels, vooroordelen en erbij horen.

Meer weten of dit thema of de andere thema’s van Krachtbronnen? Je kunt ze hier terugvinden.

 

Bij de start van een nieuw schooljaar is het goed om met je klas te bespreken hoe jullie er samen weer een mooi jaar van kunnen maken. Ik schreef er dit artikel over.

???? Of bekijk in dit overzicht onze eerdere lees- en filmptips, voor leerkrachten én kinderen!

Ineke Struijk

materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht