U bent niet ingelogd. inloggen

Kerst op de samenwerkingsschool

Op samenwerkingsscholen wordt natuurlijk ook Kerst gevierd. Maar hoe geef je vorm aan dit mooie feest, zonder afbreuk te doen aan het verhaal en de inhoud ervan? Zorg ervoor dat het een feest van iedereen wordt, waarbij je elkaar en elkaars levensbeschouwing ontmoet!

 

Alleen het jaarlijkse kerstdiner in de klas of een traditionele kerstviering in de kerk zijn niet voor alle leerlingen passend. Hoe kun je Kerst vieren op een school die steeds meer een afspiegeling van een multireligieuze samenleving is? En hoe zorg je ervoor dat het voor iedereen een herkenbaar feest is? Daar helpt een identiteitscommissie bij. Zij zorgen voor de inhoud en de verhalen. Hun expertise halen ze onder andere uit deskundige begeleiding, literatuur en mogelijk zelfs cursussen.

Voor christenen is de geboorte van Jezus een belangrijke gebeurtenis. Zijn hele leven stond in het teken van het omarmen van vreemden en liefdevol omgaan met iedereen. Zo wordt de samenleving een beetje mooier en lichter. En dat is altijd een goed voorbeeld om te volgen. Op die manier wordt Kerst een prachtig feest voor iedereen!

Het religieuze Kerstfeest

Kerstmis wordt door de christelijke gemeenschappen uitgebreid als familiefeest gevierd. Hoe korter de dagen worden, des te meer lichtjes worden er aangestoken. In de vier weken voor Kerst, de adventstijd, bereidt men zich voor op de herdenking van de geboorte van Jezus. Veel mensen hangen adventskransen van groene takken aan de deur of aan linten. De lichtjes verwijzen naar Jezus: hij zou weer licht (hoop) brengen in een wereld waarin mensen niet goed meer met elkaar omgingen.

De kerstboom met de lichtjes erin stamt al uit de tijd van de Germanen. Het lichtfeest was bedoeld om de duisternis te verdrijven en te vieren dat het weer lichter zou worden. De christenen hebben de boom met lichtjes gecombineerd met het verhaal over Jezus’ geboorte. Zijn ouders waren op bevel van keizer Augustus naar Bethlehem getrokken, want de keizer wilde het volk tellen en iedereen moest dus terug naar zijn geboorteplaats. Er waren geen slaapplaatsen meer en daarom werd Jezus geboren in een stal, te midden van stro en hooi.

De kracht van licht

De kracht van licht is hoop op lichtere dagen. Een beetje betere toekomst, samen zijn, samen delen en lief voor elkaar zijn. Het is mooi om hier in de klas bij stil te staan en extra aandacht aan te geven. Is het dan niet eigenlijk het mooist om deze gedachte uit te dragen? En niet alleen binnen de eigen school, maar breder. Ga met je school voor meer maatschappelijke impact! Betrek mensen mensen voor wie het vieren van Kerst niet vanzelfsprekend is. Kun je als school deze dagen voor bepaalde groepen mensen een stukje aangenamer maken?
.

 

Tips voor in de klas

  • Maak per klas een kerstpakket en doneer dit aan de Voedselbank.
    Laat leerlingen van thuis één item meenemen, variërend van iets lekkers te eten of drinken tot een (zelfgemaakte) waxinelichthouder. Kijk hier waar je bij jullie school in de buurt een Voedselbank kunt vinden.
  • Knutsel met de leerlingen een mooi tafelstukje met dennentakken en kerstversiering.
    Het eindresultaat breng je naar een ondernemer uit de buurt (zoals winkels en horeca). Die kunnen vast wel een lichtje gebruiken in donkere (corona-)dagen! 
  • Word als school Schrijfmaatje van oudere mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen via het Nationaal Ouderenfonds.
    Laat leerlingen van groep 1 t/m 8 kerstkaarten maken en stuur ze naar deze mensen. Op de site van het Ouderenfonds vind je meer informatie over Schrijfmaatje.
  • Denk na over wensen en ideeën voor de toekomst.
    Denk in het kader van lichtfeesten met je leeringen na over wensen en ideeën die zij de toekomst hebben, op korte én lange termijn. Schrijf ze op een zelfgemaakte kerstbal en hang ze in de boom in de klas.
  • Maak gebruik van de kracht van verhalen.
    • Lees mooie verhalen voor in de aanloop naar het kerstfeest.
    • Laat leerlingen ook vertellen over hun manier van kerst vieren thuis!
    • Tip: ‘Het licht schijnt overal’ van Janny van der Molen, met verschillende verhalen over Kerstmis. 


Gedurende het hele jaar zijn er veel feestdagen, rituelen en herdenkingsmomenten. Deze vieringen horen bij het leven, dus ook bij het leven op school. Waarom is eigenlijk belangrijk om op school te vieren? Ik schreef er dit artikel over.

???? Bekijk ook eens het overzicht met eerdere lees- en filmptips en suggesties voor vierings- en herdenkingsmomenten in de klas. Met tips voor leerkrachten én kinderen!

Ineke Struijk

materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht