U bent niet ingelogd. inloggen

Boekentips: verhalen vol inspiratie

Lezen is belangrijk, dat staat als een paal boven water. Eerder vertelde ik al dat lezen bijdraagt aan de ontwikkeling van empathie en burgerschapsvorming bij kinderen. Maar het is ook inspirerend! Want door te lezen over bijzondere mensen, zoals profeten, helden, of unieke kinderen, krijgt iemand soms precies dat duwtje om zelf in actie te komen en iets in de wereld te veranderen of te verbeteren. En die wereld is zo groot als ze aankunnen, alles begint in het klein… Bijvoorbeeld in de bovenbouw van de basisschool. Bekijk hier een paar prachtige verhalenbundels, vol inspirerende voorbeeldfiguren.

Over engelen, goden en helden: verhalen uit de grote wereldreligies - Janny van der Molen 

In dit prachtige boek worden voorbeeldfiguren uit verschillende levensbeschouwingen belicht. Profeten, goden en engelen die iets belangrijks hebben voorgedaan. Zij waren dus de eersten en daarmee een voorbeeld voor velen, toen én nu. Zo lees je het verhaal van Siddharta, die geen prins meer wilde zijn en zijn rijkdom opgaf om een oplossing te zoeken voor al het lijden in de wereld. Maar ook dat van Mozes, die het Joodse volk leerde hoe ze weer volgens de wetten van hun God konden leven en de mensen uit Egypte wegleidde. Allemaal verhalen over dappere mensen, die mensen tot op de dag van vandaag inspireren. Met het lezen van deze verhalen raken kinderen bovendien vertrouwd met verschillende religies die de wereld kent.

 

Iemand in het bijzonder: verhalen over markante vrouwen - Arend van Dam

In dit boek neemt de auteur je mee op een reis door de tijd. Hij vertelt de verhalen van verschillende dappere en stoere vrouwen, die ieder op hun eigen manier belangrijk zijn geweest voor Nederlandse geschiedenis. Allemaal hebben ze een belangrijke rol gespeeld in de emancipatie van de vrouw. Bijvoorbeeld actrice Audrey Hepburn: zij gebruikte haar roem om iets goeds voor de wereld te doen en zette zich tot het eind van haar leven in voor Unicef. En Annie M.G. Schmidt, die met haar liedjes en verhalen zo'n positieve kijk op het leven had. Maar ze schreef ook toneelstukken over lastige onderwerpen die daardoor bespreekbaar werden. 

 

Kinderen die de wereld hebben veranderd - Floris van Straaten & Els Koek (red.)

Dit boek is een aanrader voor zowel kinderen als volwassenen! Het vertelt de verhalen over kinderen wereldwijd, die hun stem durfden te laten horen. Ze spraken zich uit over bijvoorbeeld kinderarbeid, discriminatie, kindhuwelijken, armoede, uitsluiting van onderwijs, oorlog, ziekten en hongersnood. Veel mensen putten inspiratie uit het doorzettingsvermogen van deze kinderen. Want ze laten zien dat verandering is mogelijk en dat het wel degelijk zin heeft om op te staan tegen onrecht! De verhalen laten zien hoe twinting kinderen de aandacht vestigden op grote problemen in de samenleving en hoe zij een bijdrage hebben geleverd aan een oplossing. Inspirerender kan het bijna niet!

 

Ik vind het heerlijk om op wat voor manier dan ook geïnspireerd te raken én te blijven, zeker in tijden van crisis. 'Inspiratie' is een veelgehoord woord, maar wat betekent het eigenlijk? Wat gebeurt er als je geïnspireerd raakt? Ik heb er een artikel over geschreven, dat je hier kunt lezen.

Door het lezen van realistische verhalen, ontwikkelen kinderen hun empathisch vermogen. Op zoek naar nog meer boekentips? Bekijk hier nog meer suggesties.

 

Ineke Struijk

materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht