U bent niet ingelogd. inloggen

Boeken- en filmtips over reizen in je hoofd

Leuke boeken en filmtips over reizen en culturen. Ideaal met de vakantie voor de deur!

 

Het onwijs grote filosofie doeboek ‘Op Reis’ 

Prachtig doeboek van de makers van Filosofie magazine, in samenwerking met Fabien van der Ham. Filosofen denken graag na over bijzondere vragen. Elsa deed dat nooit. Haar hersenen waren altijd lui totdat ze de alien Karatasi ontmoette. Karatasi komt van een andere planeet en snapt niets van onze aarde. Ze neemt Elsa mee in haar zweefmagneet om de wereld te onderzoeken en stelt daarbij de raarste vragen. Het brein van Elsa wordt daardoor flink wakker geschud. Ga met Elsa mee op reis. Laat de hersenen van je leerlingen kraken door te tekenen, fantaseren, puzzelen, spelen en kijken. En verwonder je over alle denkchallenges, dillema's en breinbrekers.

Op zoek naar de vogelkoning - Peter Sis

Een groep vogels gaat op zoek naar de echte koning, Simorgh, onder leiding van de Hop. Hij verkondigt dat de reis naar de berg Kaf waar Simorgh leeft niet zonder gevaar zal zijn. Veel vogels haken af, bang voor de gevaren die ze kunnen tegenkomen. Anderen sterven tijdens de reis door de zeven valleien van liefde, vriendschap, queeste, begrip, samenhorigheid, verwondering en dood. Degenen die volhouden en de berg Kaf bereiken, ontdekken dat Simorgh de koning in eenieder van hen aanwezig is. Een prachtig verhaal over een reis die je maakt en over alles wat je leert onderweg. Om tot de ontdekking te komen dat je het eigenlijk allemaal in je hebt.

 De Kleine Prins - Antoine de Saint-Exupéry

De verteller, een piloot, vertelt in dit moderne sprookje hoe hij na een noodlading met zijn vliegtuig in de woestijn de kleine prins ontmoet. De kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont, over andere planeten die hij bezoekt en over hun merkwaardige bewoners. Het is een verhaal vol diepe wijsheden: -Tot ziens zei de vos. Hier is mijn geheim. Je kan alleen goed zien met je hart. Waar het echt om gaat, dat kan je niet zien met je ogen.

 

Filmtip: Dus ik ben (g)een Nederlander - Dus Ik Ben Jr. - HUMAN

Reizen is ook ontdekken dat er andere nationaliteiten zijn, met andere gewoontes. Maar ben je Nederlander, Hindoestaan, Marokkaan of bestaat je identiteit uit meer stukjes cultuur? Het is soms best ingewikkeld. Deze documentaire laat sprekende voorbeelden zien.

Menno woont in Groningen, op de grens van Friesland. Thuis spreekt hij Fries, maar hij gaat in Groningen naar school, heeft Groningse vrienden en is fan van FC Groningen. "Als we tegen een Friese club spelen voel ik me een overloper. Alsof ik alleen maar in het ene hokje of in het andere mag zitten."Manal heeft een vergelijkbaar voorbeeld. In Nederland wordt ze Marokkaanse genoemd en in Marokko Nederlandse! Actrice Maryam Hassouni (bekend als Dunya uit Dunya en Desi) merkt ook dat mensen elkaar graag in een hokje stoppen. "Maar je nationaliteit is slechts een klein stukje van je identiteit", aldus Maryam. Als er geen grenzen zouden bestaan, zijn we allemaal wereldburger. Kun je dan nog in een hokje gestopt worden?

Je kunt deze documentaire online kijken via SchoolTV.

 

 

De zomervakantie komt eraan en veel kinderen hebben vakantieplannen. Ze gaan op reis naar een ander land of naar een leuke plek in Nederland.  Waarom gaan mensen op vakantie en wat kun je doen als je niet op vakantie kunt of wilt? Je kunt ook reizen in je hoofd! Ik schreef er dit artikel over. En bekijk hier mijn tips voor in de klas.

Bekijk in dit overzicht mijn eerdere boeken- en filmptips, voor leerkrachten én kinderen!

Ineke Struijk

materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht