U bent niet ingelogd. inloggen

Boekentips: muziek is goed voor je hersenen

Muziek luisteren en maken is niet alleen leuk, het is ook nog eens hartstikke goed voor je hersenen! Dit keer geeft juf Ineke daarom muzikale boekentips en leesvoer over ons brein. Met als bonus weer een filmtip!

Aida - Rudolf Herfurtner

Bij dit boek zit een prachtige luister-cd met de muziek van Guiseppe Verdi die hoort bij dit verhaal. Lees het voor en speel de muziek tijdens het lezen op de achtergrond af. Het verhaal gaat over de Egyptische straatjongen Tarik. Hij mag naar de opvoering van de beroemde opera Aida in Caïro. Na afloop deelt hij het verhaal van Aida met zijn vrienden.

De Ethiopische prinses Aida is de slavin van Amneris, de dochter van de farao. Aida en Amneris zijn allebei verliefd op de veldheer Radames. Hij houdt van Aida, maar dat weet Amneris niet. Het wordt oorlog tussen Ethiopië en Egypte. Radames voert het leger aan en moet vechten tegen het leger van Ethiopië dat wordt aangevoerd door de koning Amonasro, de vader van Aida. Aida weet niet meer voor wie ze moet bidden en om wie ze moet huilen. Een verhaal over moeilijke keuzes, waarin de liefde overwint. En prachtig verbeeld in de muziek.

 

De notenkraker – Susa Hämmerle en Peter Friedl

Op Kerstavond pakt Clara samen met haar broertje cadeaus uit. Van hun lievelingsoom krijgen ze prachtige, dansende poppen. Een harlekijn, een ballerina, een koopman, een soldaat en een notenkraker. 's Nachts wordt Clara wakker van een geluid. In de woonkamer ziet ze iets heel bijzonders. Tinnen soldaten voeren oorlog tegen een leger van muizen, aangevoerd door haar notenkraker! Is het een droom? Ze vlucht met haar notenkrakerprins door de sneeuw naar het kasteel van een suikerfee die een groot feest geeft, speciaal voor Clara. Clara danst en danst met haar droomprins tot... ze weer ontwaakt.

Bij dit boek zit ook een cd met de muziek van het kerstballet De Notenkraker van Peter Iljitsj Tsjaikovski, waardoor het verhaal nóg meer gaat leven!

 

Professor S. en de verslaafde koning - Erik Scherder, Fred Diks & Mariëlla van de Beek

Zhé belt haar beste vriendje Brian omdat professor S. kwijt is. Dat is haar opa en ze kan hem nergens vinden. Brian lag al bijna te slapen maar sluipt het huis uit om samen met Zhé en haar hondje Pavlov naar opa te gaan zoeken. Zo komen ze via een tijdraket in het vreemde land Breinstein terecht. Ze komen in dit merkwaardige land de gekste mensen tegen! Door de zoektocht naar opa in Breinstein leer je als lezer enorm veel over de hersenen, hoe ze werken en hoe ze leren! Heel grappig verhaal en ontzettend leerzaam met hele verhelderende illustraties!

Er is inmiddels ook een tweede deel uit: Professor S. en de gestolen breinbril.

 

Voor leerkrachten: Singing in the brain - prof. Erik Scherder

Het bezig zijn met muziek stimuleert de hersenen. Ook professor Scherder wordt er fit en gelukkig van. Muziek, zo schrijft hij, op wat voor manier dan ook beleefd (professioneel of zomaar, passief of actief), kan wonderen doen.

In Singing in the brain beschrijft Scherder hoe op basis van diverse wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd, maar ook eigen studies. Boeiende wetenschap afgewisseld met unieke casestudy’s maken deze kennis heel toegankelijk voor de geïnteresseerde lezers! Een aantal bijzondere mensen komt voorbij: de violist die een aardbeving overleefde, het meisje dat uit een coma ontwaakt door haar lievelingsmuziek, de verlamde gitarist die componist werd, de eeneiige tweeling die geen melodie kan volgen maar ritmisch geniaal is. Ook vind je in dit boek antwoorden op allerlei muziek-gerelateerde vragen. Waarom wordt een liedje bijvoorbeeld een hit? Waarom houden we van droevige muziek?

 

Filmtip: Soul

Wat maakt jou precies... JOU? In deze prachtige animatiefilm krijgt muziekleraar Joe Gardner de kans om in de beste jazzclub van de stad te spelen, maar door een ongelukkige val belandt hij vanuit de straten van New York in Het Grote Hiervoor. Dat is de plek waar nieuwe zielen hun persoonlijkheid, eigenaardigheden en interesses krijgen voordat ze op aarde komen. Vastbesloten om terug te keren naar zijn leven, vormt Joe een team met 22, die niet kan begrijpen wat er leuk zou zijn aan het leven als mens. Terwijl Joe wanhopig probeert om 22 duidelijk te maken wat er zo mooi aan het leven is, vindt hij het antwoord op een paar belangrijke levensvragen.

Soul schakelt tussen verschillende, allemaal even betoverende werelden: het 'hiervoormaals', 'de zevende hemel’ waar ook ‘dolende zielen’ zijn en de 'aardse werkelijkheid'. Het gaat om de vraag: wat maakt het leven nou de moeite waard? De film gaat zigzaggend richting de conclusie dat je ‘in het moment’ moet leven, om je heen moet kijken. Niet alleen maar toekomstbeelden najagen. Met veel muziek als balsem voor de geest!

 

Muziek: ik word er altijd blij van. Het geeft me nieuwe energie en dan moet ik dus meebewegen. Ik merk dat het ook zo werkt bij de leerlingen in mijn klas. En het is nog goed voor je hersenen ook! Hoe dat precies zit lees je in dit artikel.

Bekijk in dit overzicht mijn eerdere boeken- en filmptips, voor leerkrachten én kinderen!

Ineke Struijk

materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht