U bent niet ingelogd. inloggen

Boekentips: complimenten en feedback geven

Op 1 maart is het Nationale Complimentendag! Het geven van de juiste complimenten en feedback kunnen veel invloed hebben op de ontwikkeling van je leerlingen. Hoe weet je dat je je leerlingen goede feedback geeft en hoe maak je kinderen meer bewust van de invloed van complimenten en feedback? Juf Ineke heeft weer leuke boekentips verzameld voor zowel leerkrachten als leerlingen.

Voor de leerkracht: Teach like a champion 2.0 - Doug Lemov

Dit boek beschrijft interessante technieken die je helpen het beste uit je leerlingen kunt halen! Ze dragen bij aan hoge onderwijsopbrengsten en kansengelijkheid. Houd er rekening mee dat lat hoog ligt bij deze werkwijze. Je daagt leerlingen uit verder te denken en door te vragen. De technieken uit dit bik zijn positief ingekleed en gaan uit van het feit dat de leerling er nog niet is, maar er dus wel kan komen met behulp van deze effectieve onderwijsgewoontes. Als je op deze manier lesgeeft, en zorgt dat alle leerlingen betrokken zijn bij het proces, zorg je dat de kinderen een growth mindset ontwikkelen. Ze ontwikkelen meer zelfvertrouwen en realiseren zich dat ze in een groeicurve zitten: ze zijn er misschien nog niet, maar kunnen verder komen door zich in te blijven zetten en nieuwsgierig te blijven.

Wil je meer weten over de growth en fixed mindset, volgens de methode van psychologe Carol Dweck? Mischien vind je dit artikel over complimenten en feedback geven interessant.

 

Voor de kinderen: Ada Dapper, wetenschapper - Andrea Beaty

Het verhaal van Ada Dapper inspireert kinderen tot het najagen van hun passies, met dezelfde nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen als de hoofdpersoon in dit boek. Waarom zitten er puntige stekels aan een roos? Waarom groeien er haren in een neus? Het hoofd van Ada zit vol met dit soort vragen, ze is eindeloos nieuwsgierig. Ada Dapper, wetenschapper gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Haar ouders geven Ada de ruimte om te experimenteren. Onderzoekende kinderen moet je vooral serieus nemen en ondersteunen. De ouders van Ada doen dit door hun dochter te helpen in haar zoektocht en te zorgen dat ze niet uit de bocht vliegt met haar experimenten. Het leert dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar juist tot meer vragen. En soms vind je gewoon geen antwoord….

 

Voor de kinderen: Als ik de wereld kon maken - Susie Morgenstern

Een verhaal over een jongetje dat nog niet weet wat hij later wil worden, tot hij het op een ochtend duidelijk voor zich ziet. 'Ik zou graag de zon elke morgen een zetje willen geven om hem een eindje op weg te helpen', zegt hij. De golven van de zee zou hij hoger willen opstuwen 'zodat hun muziek nog mooier klinkt.' Hij wil zieken genezen, doden tot leven wekken, oorlogen stoppen, boeven vangen en er altijd voor iedereen zijn. Kortom: hij heeft grote plannen om de wereld mooier te maken. Maar hij beseft dat hij daar dan ook veel voor moet leren. Om te beginnen met leren lezen…

 

Ben je op zoek naar nog meer boekentips? Ik heb er al meerdere geschreven! Lees hier bijvoorbeeld mijn tips voor boeken over kansenongelijkheid, voor leerkrachten én kinderen!

Ineke Struijk

materiaalmaker primair onderwijs en leerkracht