U bent niet ingelogd. inloggen

Gratis extra materiaal

Krachtbronnen maakt ook materiaal voor in de klas en thuis dat je gratis kunt lezen en downloaden. Zo geven we leuke tips voor in de klas, bieden we lessen voor afstandsonderwijs, raden we inspirerende boeken aan en tippen we nationale en multiculturele feestdagen die je in de klas kunt behandelen. Kortom volop keuze in gratis online materiaal dat bijdraagt aan beter ‘samen leren leven’!

 

Tips voor in de klas

Onze tips voor in de klas zijn bedoeld om op een makkelijke manier een leuke leeractiviteit met je klas te doen of in te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een origineel verhaal om voor te lezen of een creatieve werkvorm om samen te doen.

 

Online videolessen

Wil je als leerkracht op afstand een les burgerschap, sociaal-emotionele ontwikkeling en levensbeschouwing geven? Dan zijn de Krachtbronnen corona-specials heel geschikt! Dit zijn online videolessen van ca 60 minuten. Ook voor ouders kunnen deze lessen uitkomst bieden, zeker als je je kind wat meer wilt bijbrengen dan alleen taal of rekenen. Juf Ineke staat voor jullie klaar en neemt de rol van leerkracht over!

 

Boekentips

Ben je op zoek naar inspirerende boeken om voor te lezen in de klas of om jezelf in te verdiepen? Dan ben je bij onze boekentips aan het juiste adres. We zijn op de hoogte van de leukste (nieuwe) boeken en geven je advies hoe je ze kunt laten aansluiten bij een les burgerschap, sociaal-emotionele ontwikkeling en levensbeschouwing geven.

 

Nationale en multiculturele feestdagen

Wil je weten wat Divali inhoudt? Wil je aandacht besteden aan ramadan binnen jouw school? Of zoek je een andere invalshoek om Sinterklaas te behandelen in de klas? Kijk dan bij de nationale en multiculturele feestdagen binnen het online materiaal. Daarin geven we je meer informatie over een feestdag en tippen we je hoe je dit feest in de klas kunt vieren.

 


Wil je maandelijks op de hoogte worden gehouden van dit gratis materiaal? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Kerst op de samenwerkingsschool

Op samenwerkingsscholen wordt natuurlijk ook Kerst gevierd. Maar hoe geef je vorm aan dit mooie feest, zonder afbreuk te doen aan het verhaal en de inhoud ervan? Zorg ervoor dat het een feest van iedereen wordt, waarbij je elkaar en elkaars levensbeschouwing ontmoet!

Lees meer

Vier Chanoeka in de klas

Volgende week is het Chanoeka, het joodse feest dat bekend staat als het 'feest van lichtjes'. Leuk om in de klas bij stil te staan. Lees hier meer over de geschiedenis van het feest en bekijk de tips voor in de klas.

Lees meer

Feestdag: Rosj Hasjana, start van een nieuw jaar

Op 7 september is het Rosj Hasjana: het joodse nieuwjaarsfeest. Een moment waarop joodse mensen de tijd nemen om terug en vooruit te kijken. Ook op school begin je aan een nieuw jaar. Juf Ineke geeft tips om deze twee momenten met elkaar te combineren in de klas.

Lees meer

Lees- en filmtips: kracht van samen

De scholen zijn weer begonnen! Het is goed voor kinderen om zich te realiseren dat je samen vaak meer bereikt dan in je eentje. Juf Ineke verzamelde haar favoriete boeken voor kinderen over het belang van samenwerken. Inclusief een leuke filmtip voor in de klas.

Lees meer

Leestips: kracht van de natuur

Als het weer het even toe laat, gaan de meeste mensen in de zomermaanden zoveel mogelijk lekker naar buiten. Erop uit! Vaak zoeken we de natuur op om te ontspannen. Wist je dat Krachtbronnen een prachtig thema over de natuur heeft? Bekijk onze leestips die aansluiten bij dit thema: heerlijk leesvoer voor in je luie stoel tijdens de vakantie, waarmee je gelijk inspiratie op doet voor het nieuwe schooljaar.

Lees meer

Tips voor in de klas: reizen in je hoofd

Je hoeft de deur niet uit om te reizen: je kunt ook reizen in je hoofd! Juf Ineke geeft leuke tips om samen met je leerlingen op reis te gaan, zonder het klaslokaal te verlaten.

Lees meer

Boeken- en filmtips over reizen in je hoofd

Leuke boeken en filmtips over reizen en culturen. Ideaal met de vakantie voor de deur!

Lees meer

Keti Koti in de klas

Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag op 1 juli waarop wordt herdacht en gevierd dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Keti Koti betekent "Ketenen Gebroken" in de Surinaamse taal Sranantongo. Op school kun je ook aandacht besteden aan Keti Koti. Benieuwd hoe? Wij verzamelden een paar lestips.

Lees meer

Voor in de klas: lesbrief humanisme

Elk mens kan zelf bijdragen aan een goed leven, dat geloven humanisten. Het humanisme geeft inspiratie om mooi en zinvol te leven. Op 21 juni wordt internationaal Wereldhumanismedag gevierd. Humanisten en humanistische organisaties komen bij elkaar voor lezingen, conferenties, picknicks en andere activiteiten. Ze vieren de waarden en idealen van het humanisme wereldwijd. Bijvoorbeeld om jezelf en de maatschappij te ont- plooien en te ontwikkelen vanuit vrijheid, verantwoordelijkheid, waardigheid en kracht. Wil je aandacht besteden aan humanisme in de klas? Dan is deze lesbrief wat voor jou.

Lees meer

Voor in de klas: lesbrief over astrologie

De afgelopen tijd is er in Nederland meer dan ooit gegoogled naar astrologie, blijkt uit cijfers van Google Trends. Niet alleen volwassenen vinden het interessant, ook jongeren verdiepen zich er steeds meer in. Daarom maakten wij een lesbrief voor leerlingen op de basisschool, om je samen met je klas te verdiepen in de astrologie. Wat is het eigenlijk? Hoe lang bestaat het al? En op welke manier geeft het mensen kracht?

Lees meer

Boeken- en filmtip: Kracht van samen

Samen is alles leuker. Dat bewijzen ook de boekentip en de filmtip van juf Ineke. Vriendschap is zo belangrijk!

Lees meer

Handreiking teambijeenkomst ‘Verdieping van vrijheid’

Wil jij je met jouw team van collega's meer verdiepen in de kernwaarde ‘vrijheid’, maar weet je nog niet hoe? Voor het kernwaardenportaal www.openbaaronderwijs.nu maakten wij een praktische handreiking, speciaal voor teambijeenkomsten in het primair onderwijs. Centraal staat hoe het boeddhisme tegen ‘vrijheid’ aankijkt en op welke manier dit voor ons inspirerend kan zijn. Door op de boeddhistische manier vrijheid uit te dragen, bevorder je als school en als team tevens kansengelijkheid.

Lees meer

Feestdag: Dag van de Aarde

Op 22 april is het de Dag van de Aarde, een dag waarop jaarlijks worden activiteiten georganiseerd die als doel hebben om mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop. Zo wordt op een positieve wijze aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering. Ook in de klas kun je aandacht besteden aan deze dag. Juf Ineke geeft tips.

Lees meer

Boekentips: muziek is goed voor je hersenen

Muziek luisteren en maken is niet alleen leuk, het is ook nog eens hartstikke goed voor je hersenen! Dit keer geeft juf Ineke daarom muzikale boekentips en leesvoer over ons brein. Met als bonus weer een filmtip!

Lees meer

Zo maak je leerlingen al filosoferend natuurwijzer!

Het is de Week van de kinderfilosofie en dit jaar is het thema ‘natuur’. Hét ideale moment om op inspirerende wijze met je leerlingen te praten over de natuur! Want daar valt genoeg over te bespreken. Juf Ineke neemt het voortouw en vertelt over de geslaagde middag die zij afgelopen week met haar leerlingen beleefde.

Lees meer

Boekentips: verhalen over rituelen

Mensen en rituelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rituelen geven betekenis aan speciale momenten in het leven. Ook kinderen hechten waarden aan rituelen. Ben je op zoek naar handvatten om met je klas over rituelen te praten, of wil je de kinderen kennis laten maken gewoontes uit andere culturen? Dan zijn deze boekentips van juf Ineke wat voor jou! Inclusief een filmtip als bonus.

Lees meer

Pasen en Pesach: rituelen bij een nieuw begin

Het is bijna Pasen! Voorafgaand aan Pasen is het vastentijd. Vroeger was deze periode van veertig dagen, waarin sober werd geleefd, bedoeld om te bezinnen en om hulp en steun te vragen aan God. Ook in deze tijd is het nog steeds een waardevol ritueel.

Lees meer

Voorlezen: een Paasverhaal in quarantaine-tijd

Ben je op zoek naar een origineel verhaal in Paastijd om voor te lezen in de klas? In samenwerking met Erik Renkema delen we graag een hoopvol Paasverhaal met je. Het is een verhaal over dikke muren, zwarte rook, vriendschappen die doodbloeden... Maar ook over hoop: over volhouden, witte rook, bloemen, hernieuwde vriendschappen en een nieuw begin. Precies de dingen waar Pasen voor staat!

Lees meer

Feestdag: Nationale Complimentendag

Het klinkt zo vanzelfsprekend, een complimentje geven als iets goed gaat. Tóch doen de meesten van ons het in de praktijk veel te weinig. We zien vaak wel wat er fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Dat is jammer, want juist in deze uitdagende tijden kunnen we allemaal wel wat extra waardering en support gebruiken! Een goede reden om bewust stil te staan bij de Nationale Complimentendag op 1 maart, bijvoorbeeld door met je klas het Complimentenspel te spelen.

Lees meer

Boekentips: complimenten en feedback geven

Op 1 maart is het Nationale Complimentendag! Het geven van de juiste complimenten en feedback kunnen veel invloed hebben op de ontwikkeling van je leerlingen. Hoe weet je dat je je leerlingen goede feedback geeft en hoe maak je kinderen meer bewust van de invloed van complimenten en feedback? Juf Ineke heeft weer leuke boekentips verzameld voor zowel leerkrachten als leerlingen.

Lees meer

Boekentips: kansen(on)gelijkheid

Niet iedereen heeft dezelfde kansen, ook in Nederland niet. Juf Ineke geeft tips over kansen(on)gelijkheid: twee voor de kinderen én twee voor de leerkrachten.

Lees meer

Feestdag: Nationale Voorleesdagen

Van 20 tot en met 30 januari 2021 zijn het de Nationale Voorleesdagen. Deze dagen zijn vanzelfsprekend bedoeld om het lezen door voorlezen te stimuleren. Door veel voor te lezen kunnen kinderen geënthousiasmeerd worden voor boeken en literatuur. Dat begint op school natuurlijk op jonge leeftijd , in de kleuterklas, met het voorlezen van mooie prentenboeken. Maar bij Krachtbronnen geloven we sterk in de kracht van lezen, de kracht van verbeelding en de kracht van taal. En vinden wij dat voorlezen ook in groep 8 nog hartstikke leuk is voor kinderen. Wij dagen jullie uit om schoolbreed (online) aandacht te besteden aan de Nationale Voorleesdagen: leesplezier voor de hele school!

Lees meer

Lesbrief: gesprek over dilemma’s rondom vaccineren

Nederland staat aan de vooravond van een ongekende vaccinatieoperatie. Ruim zestig miljoen doses vaccin van zes verschillende leveranciers moeten de komende maanden voor een weg uit de coronapandemie zorgen. Hoe sta jij tegenover vaccineren? Zie je het ook als weg uit de coronapandemie of baart het vaccineren je zorgen? En waarom? Kinderen in de bovenbouw van het primair onderwijs kunnen hier ook zelf goed over nadenken. Met de juiste informatie vooraf, kunnen ze zich hierin verdiepen en er thuis met gezinsleden of (digitaal) in de klas met leerlingen over in gesprek.

Lees meer

Lesbrief: filosoferen over arm en rijk

Tegenwoordig moeten leerlingen zich verhouden tot een enorme diversiteit in de samenleving. Deze komt echter niet meer overeen met hun leefwerelden van thuis, de peergroup en school. De uitdaging voor jullie is juist en vooral nu deze leefwerelden met elkaar te verbinden. En dat in deze onvoorspelbare tijd! Met deze lesbrief, geschikt voor afstandsonderwijs, kun jij als leerkracht die leefwerelden met elkaar verbinden en een positieve bijdrage leveren aan de pedagogische dynamiek in je klas.

Lees meer

De Kracht van Kerst in coronatijd

Nederland bereidt zich voor op Kerst vieren in coronatijd. Het is volop in het nieuws: ‘Kerstboomverkoop piekt vroeg dit jaar’ en ‘Kerstpakket groter in corona: werkgevers zetten stapje extra’. De regering houdt het nog even spannend, maar dat mag de (voor)pret niet drukken.

Lees meer

Voor in de klas: aandacht voor geweld tegen vrouwen

Op 25 november is het Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Overal ter wereld is helaas nog veel sprake van geweld tegen vrouwen. En door de coronacrisis neemt in veel landen huiselijk geweld weer toe. Het is dus een actueel onderwerp, maar hoe bespreek je dit in de klas? Juf Ineke geeft een aantal tips.

Lees meer

Boekentips: verhalen vol inspiratie

Lezen is belangrijk, dat staat als een paal boven water. Eerder vertelde ik al dat lezen bijdraagt aan de ontwikkeling van empathie en burgerschapsvorming bij kinderen. Maar het is ook inspirerend! Want door te lezen over bijzondere mensen, zoals profeten, helden, of unieke kinderen, krijgt iemand soms precies dat duwtje om zelf in actie te komen en iets in de wereld te veranderen of te verbeteren. En die wereld is zo groot als ze aankunnen, alles begint in het klein… Bijvoorbeeld in de bovenbouw van de basisschool. Bekijk hier een paar prachtige verhalenbundels, vol inspirerende voorbeeldfiguren.

Lees meer

In de klas: aandacht voor de geboortedag van Mohammed

Woensdagavond 28 oktober begint voor de moslims Mawlid an-Nabi, de geboortedag van de profeet Mohammed. Deze dag wordt door alle moslims uitbundig gevierd. Wil je hier aandacht aan besteden in de klas? Bekijk dan de tips van juf Ineke.

Lees meer

Wat is pedagogisch tact? Boekentips voor leerkrachten

Een pedagogisch fijn klimaat, dat wil natuurlijk elke leerkracht. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tactvol op de juiste manier handelen, op het juiste moment. En het juiste weten te zeggen of vragen. Hoe doe je dat? Deze keer geen boekentips voor de kinderen, maar voor leerkrachten. Over het voeren van gesprekken met kinderen. Wél met een bonustip voor de leerlingen.

Lees meer

Boekentips bij de Dag van de Duurzaamheid

Koppel de Dag van de Duurzaamheid op 9 oktober aan de Kinderboekenweek en ga lekker lezen met de klas! Wij geven je twee toepasselijke tips.

Lees meer

Boekentips bij de Kinderboekenweek

Van 30 september tot en met 11 oktober is het weer Kinderboekenweek. Taal is een belangrijk kenmerk binnen een cultuur. De koppeling van taal en cultuur is dan ook een speerpunt bij Krachtbronnen, net als bij de SLO overigens. Om kinderen hun taalvaardigheid nog beter te laten ontwikkelen, blijven boeken toch echt het meest inspirerend! We geven je een paar mooie boekentips, om met je klas te lezen. Door het lezen van realistische verhalen, ontwikkelen kinderen hun empathisch vermogen. Wij verzamelden vier boeken die aan deze ontwikkeling kunnen bijdragen.

Lees meer

Hoe leer je je klas (nog) beter kennen?

Heb je een nieuwe klas, of een paar nieuwe leerlingen? Dan is het leuk om extra aandacht te besteden aan de kennismaking met elkaar. We hebben drie werkvormen gevonden die daarbij kunnen helpen.

Lees meer

Inspirerend verhaal over samenwerken: De takkenbos

Samen sta je sterk. Dat is de boodschap die spreekt uit het korte verhaal 'De Takkenbos'. Je vindt het verhaal terug in het thema Kracht van samen. Lees het verhaal voor of laat het luisterverhaal horen, en kies een van onze suggesties om uit te werken met de klas.

Lees meer

Tips: zo vier je Keti Koti met je klas

Elk jaar op 1 juli is het Keti Koti: de Dag der Vrijheden of ook wel ‘Kettingsnijden’ genoemd. Keti Koti is van oorsprong een Surinaamse feestdag, die ook wordt gevierd in Nederland en op de Nederlandse Antillen. Op school kun je ook goed aandacht besteden aan Keti Koti. Benieuwd hoe? Wij verzamelden een paar leuke tips.

Lees meer

Coronaspecial: leer alles over de kracht van verandering!

Zijn jouw kinderen of leerlingen wel een beetje klaar met TikTok en tv kijken? Dan is deze les (ca. 56 minuten) voor hen! Ze leren alles over de kracht van verandering! Luister naar een mooi verhaal, leer problemen omdenken en ontdek de voor en nadelen van de veranderingen tijdens de coronacrisis. Er zitten allerlei leuke filmpjes verstopt in deze online les en vergeet het raadsel aan het einde niet!

Lees meer

Wie mis jij? Stuur in gedachten een hartenwens!

Heb jij ook mensen die je mist omdat we zoveel thuis zijn? Vriendjes, vriendinnetjes of familieleden zoals opa’s of oma’s? Goed nieuws! Je hoeft namelijk niet altijd bij iemand te zijn om verbinding te maken. Stuur een hartenwens!

Lees meer

Sta thuis stil bij 4 en 5 mei

Alles ziet er anders uit in deze tijd van het coronavirus. Zo ook de herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Een interessant thema natuurlijk: Wat is vrijheid in een lockdown? Ook al blijven we met z‘n allen thuis, er zijn tal van mogelijkheden om samen te herdenken en vrijheid te vieren.

Lees meer

Adempauze voor kinderen

Soms heb je een pauze nodig. Pauze van je schoolwerk, pauze van je ouders en van je broertjes of zusjes. Even op adem komen en nieuwe energie opdoen. Dat kan perfect met deze 5 minuten adempauze, begeleid door juf Anke! Doe je mee?

Lees meer

Pasen vier je samen! Paasactiviteiten voor het hele gezin

Omdat er nu via school geen paasactiviteiten zijn, is het leuk om hier met het gezin aandacht aan te besteden. Deze lesbrief voor ouders bevat diverse activiteiten om samen met kinderen thuis te doen. De twee aspecten van Pasen komen aan bod: nieuw leven, vruchtbaarheid en groei, alsook het levensbeschouwelijke aspect van stilte, dood en hoop.

Lees meer

Kracht van samen - online coronaspecial

Juf Ineke neemt de kinderen mee in een interactieve videoles over de kracht van samen. De les duurt ongeveer 60 minuten. Leeftijdsindicatie: ca 9 t/m 12 jaar.

Lees meer

Besteed jij ook aandacht aan de ramadan in de klas?

Ken je ons Krachtbronnen magazine? Het staat vol interessante, verdiepende artikelen en leuke tips. Bijvoorbeeld de rubriek '5x feest', over feestdagen en -perioden om bij stil te staan. Met altijd een doe- of gesprekstip. We geven je een 'sneakpeak' met een leuke tip voor in de klas over de ramadan.

Lees meer

yes